100 найкращих книг. Частина перша
07.09.2018

 

 

 

   Є багато списків книг, які варто прочитати. Але цей особливий - у ньому ви знайдете твори на різні смаки, та об'єднує їх те, що це найкращі книги, вони стали знаковами не лише для своєї епохи, вони вплинули на наше розуміння світу чи змінили його, це ті книги, з якими ми крокуємо вперед.     Кожні 10 книг, про які ми розповідатимемо, відкриють для вас ще ширше двері у неймовірний світ Слова.

 

 91. Маргарет Мітчелл "Звіяні вітром"

   Всесвітньовідомий твір американської письменниці Маргарет Мітчелл — це неймовірна історія кохання і боротьби за життя в такий складний період, як війна. Дія відбувається на Півдні США під час Громадянської війни (1861–1865 рр.) та повоєнної Реконструкції. Головне в романі — тема загальнолюдських цінностей і долі людей, захоплених могутнім виром історичних подій.

 

92. Овідій «Метаморфози» 

 

   «Метаморфози» Овідія – епічна поема, в якій розповідаються легенди про перетворення людей в тварин, а також в предмети неживої природи: рослини і камені, джерела, світила і не тільки. Цей твір із захоплюючим і живим змістом, масою персонажів, постійною зміною місця дії. Поема Овідія починається з розповіді про створення світу з безладного хаосу, а кінчається філософським висновком Піфагора.

93. Софокл ""Едіп в Колоні"

 

   Аристотель назвав трагедії Софокла найдосконалішим типом античної трагедії. Елліни - «Фідієм літератури», і вищої оцінки тоді не могло бути. Він 24 рази був переможцем на змаганнях трагіків, кожен його твір мав шалений успіх. Начебто саме уривок з цього твору продеклмував трагік, переконуючи суддів у власній розумовій повноцінності. Чи не в усіх трагедіях, що дійшли до нас, увагу глядачів приковує до себе не низка зовнішніх подій, а послідовність душевних станів, пережитих героями під впливом відносин. Ви можете сповна насолодитися творчістю визнаного генія, прочмитавши його трагедію "Едіп в Колоні". 

 

94. Томас Гарді "Тесс з роду д'Ербервіллів"

    У найвідомішому романі Томаса Гарді розповідається про сумну долю дівчини, яка наділена красою і чутливою душею. Прокляття лежить на Тесс, прирікає її розплачуватися за злочини колись могутніх предків. Готова пожертвувати собою заради близьких, вона протестує проти грубого посягання на людську гідність і змушена вчинити вбивство.

 

95. Елвін Брукс Вайт "Павутиння Шарлотти"

    Ця повість-казка, написана в 1952 році американським письменником Елвісом Бруксом Вайтом, стала однією з найулюбленіших дитячих книжок в усьому світі, тому що в ній ідеться про справжню дружбу, відданість, невичерпні вигадки й веселі пустощі. Маленька дівчинка на ім’я Ферн урятувала і виростила поросятка Вілбера як свого домашнього улюбленця. На фермі, куди згодом відправили Вілбера, він потоваришував з багатьма тваринами. Але найвідданіший його друг — гарненька і розумна павучиха Шарлотта — вдруге врятувала Вілберове життя, а як — ви дізнаєтеся самі, прочитавши цю цікаву книжку. 

 

Опубліковано шорт-лист номінантів альтернативної Нобелівської премії

 

96. Федір Достоєвський "Демони" 

 

   Один з найбільш політизованих романів Достоєвського був написаний ним під враженням від виникнення паростків терористичного і радикального рухів в середовищі російських інтелігентів, різночинців і інших. Безпосереднім прообразом сюжету роману стала справа про вбивство студента Івана Іванова, задумане С. Г. Нечаєвим з метою зміцнення своєї влади в революційному терористичному гуртку, яка викликала великий резонанс в суспільстві. 

  Як ніколи велика спокуса побудови раю без Бога, загального щастя без застарілих моральних імперативів: Душа людська - арена боротьби Добра і Зла як двох світових порядків. Але чи під силу їй винести цю титанічну боротьбу? ..

 

97. Данте Аліґ'єрі "Божественна комедія"

 

    "Божественна комедія" - філософсько-фантастичний віршований роман Данте Аліґ'єрі, його основний твір, вважається шедевром світової літератури, написаний тосканським діалектом. У трьох частинах («Пекло», «Чистилище», «Рай») Данте описує свою мандрівку до Бога, слідуючи спочатку за Вергілієм до місця, від якого його супроводжує Беатріче, що уособлює милість Божу. Твір, який є цілою енциклопедією знань середньовіччя, стоїть на вершині італійської поезії. Подорож поета трьома світами, що описана в «Комедії» — це символічний шлях людства в його прагненні до істини. 

    І все ж «Комедія», так називав свою поему сам Данте, підкреслюючи пройдений в ній шлях від мороку і скорботи до світла і радості, дихає такою пекучою пристрастю, такою справжньою людяністю, що вона і понині живе в умах і серцях своїх читачів.

 

98. Самюель Беккет «Чекаючи на Ґодо»

 

   «Чекаючи на Ґодо» — п'єса-абсурд Самюеля Беккета, в якому два персонажі — Володимир та Естраґон — нескінченно і даремно чекають когось на ім'я Ґодо. Відсутність Ґодо, так само як і багато інших аспектів гри, призвели до появи різних інтерпретацій від часу прем'єри. Її було визнано «найвизначнішою англомовною п'єсою 20-го століття».

 

99. Іван Тургенєв "Батьки і діти"

   Цей роман Тургенєва став знаковим для свого часу, а образ головного героя Євгенія Базарова був сприйнятий молоддю як приклад для наслідування. Такі ідеали, як безкомпромісність, відсутність преклоніння перед авторитетами і старими істинами, пріоритет корисного над прекрасним, були сприйняті людьми того часу і знайшли відображення у світогляді Базарова.

100. Курт Воннеґут «Бойня номер п'ять» 

 

     За своїм жанром «Бойня номер п'ять» американського письменника Курта Воннеґута є органічним сплавом історії, психології, соціології, сатири, наукової фантастики та елементів автобіографії. Нервовим центром роману є нищівне бомбардування Дрездена англо-американською авіацією навесні 1945 року. Але як і в будь-якому шедеврі, зміст «Бойні номер п'ять» не обмежується описом цієї події. Використання кількох перспектив, повна відсутність статики та дидактичності, стрімкі переходи з трагічного в комічне дозволяють Курту Воннеґуту не лише розповісти про цей епізод часів Другої світової війни, але й порушити багато базових питань людського буття. «Бойня номер п'ять» справедливо вважається вершиною творчості Курта Воннеґута й одним із найвищих здобутків американської і світової літератури минулого століття.

 

Читайте також:

100 найкращих книг. Частина друга

100 найкращих книг. Частина третя

100 найкращих книг. Частина четверта

 

Приєднуйтесь :)

Інстаграм Фейсбук  / Телеграм  Твіттер 

YouTube


Каталог