Опубліковано шорт-лист номінантів альтернативної Нобелівської премії
03.09.2018

      Нова академія Швеції, яка вирішила вручити альтернативну Нобелівську премію з літератури, опублікувала на своєму сайті шорт-лист номінантів 2018 року. 117 діячів культури королівства вирішили вручити в Стокгольмі нагороду після того, як в результаті скандалу Шведська академія перенесла присудження премії цього року на 2019 рік. В оприлюдненому шорт-листі - чотири імені:

Харукі Муракамі - японський письменник і перекладач.

      Його книги перекладені на 50 мов і є бестселерами як в Японії, так і за межами його рідної країни. Визнання критиків і читачів його художньої та наукової літератури принесло йому безліч нагород в Японії і на міжнародному рівні. Найбільш відомими роботами Муракамі є "Полювання на овець" (1982), "Норвезький ліс" (1987), "Кафка на пляжі" (2002) і "1Q84" (2009-10).

      Маріз Конде - французька письменниця, уродженка Гваделупи.

      Автор романів, новел, декількох п'єс, книг для дітей, есе (англійською і французькою мовами). Очолювала Комітет пам'яті про рабство, заснований у Франції в 2004 році. За її пропозицією з 2006 року 10 травня у Франції відзначається як День пам'яті про рабство.

      Ніл Гейман - відомий англійський письменник-фантаст, автор графічних романів і коміксів, сценаріїв до фільмів.

      До найзнаменитіших його робіт відносяться: «Зоряний пил», «Американські боги», «Кораліна», «Історія з кладовищем», серія коміксів «Пісочна людина». Гейману присуджені багато нагород, включаючи премію «Хьюго», премію Брема Стокера, медаль Ньюбері.

      Кім Тхюї вважається канадської письменницею, за свою книгу «Колискова» удостоїлася різних премій, в тому числі і Премії франкофонії.

 

      "Ми заснували Нову академію, щоб нагадати людям, що література і культура в цілому повинні сприяти демократії, прозорості, співпереживанню і повазі, без привілеїв, зарозумілості чи сексизму", - так пояснили діячі культури своє рішення створити нову установу.
      "В епоху, коли людські цінності все частіше піддаються сумніву, література стає ще більш важливим інструментом протидії мовчанню і гнобленню, - зазначають ініціатори. - Нова академія вважає виключно важливим, щоб найпрестижніша в світі літературна премія була присуджена в 2018 році" .

      Претенденти на нагороду - автори щонайменше двох книг, опублікованих в останнє десятиліття, і які розкривають тему "людей в світі". З 10 липня і до 14 серпня на сайті Нової академії проводилося публічне голосування, в результаті якого і названо чотири найпопулярніших автори, з їх числа спеціальним журі і буде оголошений переможця. Його ім'я буде названо 12 жовтня - в тому ж місяці, коли називають лауреата Нобелівської премії з літератури. Нагорода буде вручена в грудні, після чого Нова академія буде розпущена.

 

Читайте нас на FacebookInstagramTwitter та у Telegram

Дивіться на YouTube.


Каталог