100 найкращих книг. Частина третя
14.09.2018

 

71. Форд Медокс Форд "Хороший солдат"

    Історія двох сімейних пар, також відома як «Хроніка пристрасті», описується від імені одного з цих чотирьох людей (ненадійного оповідача) в новаторському стилі, у кому не дотримано хронологію подій. Закінчуються трагедією любовні і соціальні відносини героїв, які засновані на реальних подіях особистого життя Форда, як і деякі інші його твори. Книга отримала вкрай високі оцінки і вважається найкращим романом Форда і входить в число найбільш значущих романів англійською мовою.

72. Ернест Гемінґвей "Прощавай, зброє"

   «Прощавай, зброє» — один із найвидатніших американських романів про Першу світову війну. Захоплива, частково біографічна оповідь Ернеста Гемінґвея висвітлює жорстокі реалії війни. У ній знаменитий гемінґвеївський телеграфний стиль перемежовується вкрапленнями потоку свідомості, і від того емоції твору сприймаються особливо гостро. Це історія мужності і страху, побратимства, любові та болю. Історія, у якій однаково сильно звучать почуття обов’язку та відчуття «не твоєї війни». Незабутня історія кохання, яке є лиш ілюзорним острівцем спокою і щастя.

 

73. Володимир Набоков "Бліде полум'я"

   «Бліде полум'я» - роман В. В. Набокова, написаний англійською мовою в США і вперше опублікований в 1962 році. Ранній приклад нелінійного роману. Згідно з книгою, коментована поема належить відомому американському поетові Джону Френсісу Шейді, а коментар самовільно доданий його колегою по університету Чарльзом Кінботом. Колега, явно божевільний, бачить в поемі натяки на власну долю - короля-утікача Зембли. У цій неіснуючій країні відбулася революція, король втік до Америки, і за ним полює вбивця Градус.

 

74. Вільям Ґолдинґ "Володар мух"

   Повість «Володар мух» — перший твір письменника, написаний як твір-пересторога. Повість була відкинута багатьма видавництвами через невідомість автора, але з'явившись друком, відразу ж звернула увагу читачів. Ця книга про суперечливість людської натури, про зло, що може прокинутись в людині.

 

75. Микола Гоголь "Мертві душі"

 

100 найкращих книг. Частина перша

 

  Перший том роману був виданий у 1842; другий том письменник знищив власноручно, збереглися лише його окремі розділи; щодо третього тому були тільки загальні задуми. Сюжет поеми був підказаний Гоголю О. С.Пушкіним. Книга, як і раніше, приголомшує. Історія геніального ділка Чичикова, який скуповує в глухій провінції "мертві душі" кріпаків, до цього дня вражає своєюактуальністю і дивним гумором!

 

76. Есхіл "Орестея"

  За своїм драматизмом трагедії цієї трилогії — найдосконаліші з усіх творів поета; за своїм високодумством вони змагаються з «Прометеєм», але мають перед ним ту перевагу, що на арені — не божественне, а людське середовище. Божества беруть участь лише як представники моральних принципів. Відсилаючи Ореста від Аполлона до Афіни і ареопагу, поет хотів висунути за рахунок дельфійської моралі мораль афінську, наказавши людині шукати собі виправдання в судженні найкращих з рівних йому.  Трилогія й тепер залишається, подібно до «Гамлета» Шекспіра чи «Фауста» Гете, однією з величних загадок світової літератури. 

 

77.  Ернест Гемінґвей "По кому подзвін"

   Один з найвідоміших та найемоційніших своїх романів «По кому подзвін» Ернест Гемінґвей завершив через три роки після приїзду в Іспанію, де висвітлював події громадянської війни для американської преси з 1937 року. Ця книжка — історія декількох днів життя підривника Роберта Джордана, який, як і Гемінґвей, приїхав з США в Європу на «не свою» війну. Блискучий та печальний роман про мужність та жертовність, моральний обов’язок і проблему вибору, любов та втрату.

  Найвидатніший роман про війну в історії літератури.

 

 

78. Мері Шеллі "Франкенштейн"

   Роман англійської письменниці Мері Шеллі розповідає про молодого студента-науковця, який створює гротескну, але чутливу істоту, внаслідок загадкового наукового експерименту. Роман був написаний Мері Шеллі у 18 років, і був вперше виданий у 1818-му році в Лондоні, анонімно. Під своїм ім'ям Мері Шеллі опублікувала роман вже під час другого перевидання у Франції 1823 року. Ця історія була створена під впливом мандрівки з її чоловіком Персі Шеллі, Дж.Г. Байроном, коли останній запропонував, щоб кожен придумав свою власну страшну історію.

 

79.  Франсуа Рабле "Ґарґантюа та Пантаґрюель"

 

   У п'яти книгах розповідається про пригоди двох гігантів, батька — Гаргантюа, та сина — Пантагрюеля. Твір просякнутий сатирою на тогочасне французьке суспільство, написаний вульгарною, грубою мовою з використанням туалетного гумору, сповнений сцен насильства. Він був заборонений цензурою Сорбонни. Водночас, він був популярний у читачів, які відчували в ньому сильне гуманістичне спрямування.

 

80. Малколм Лаурі "У підніжжя вулкана" 

 

  Творчість Малколма Лаурі не дуже відома в Україні, та його роман «Біля підніжжя вулкана» («Under the Volcano») називають «найкращим твором англійської літератури 40-х років» (В. Аллен). Ця книга залишилася не тільки пам'ятником автору, а й одним з найбільш пронизливих літературних творів XX століття. Автобіографічний, як чи не все написане Лаурі, роман, який за його власним визначенням в листі до видавця, - «пророцтво, політичне попередження, криптограма, абсурдистський фільм».

 

 

Читайте також 100 найкращих книг. Частина перша

100 найкращих книг. Частина друга

 

Приєднуйтесь :)

Інстаграм Фейсбук  / Телеграм  Твіттер 

YouTube

 


Каталог