100 найкращих книг. Частина друга
09.09.2018

 

 81.Франц Кафка "Замок"

 

   «Замок» — останній, незакінчений і найбільш загадковий роман Франца Кафки, в якому відобразилися всі теми і конфлікти, що непокоїли письменника протягом його життя. У центрі роману, як майже в усіх творах Кафки, — втаємничені, незбагненні, алогічні взаємини людини зі світом, з системою, з владою, з іншими людьми. Так, головний герой, опинившись у чужому йому середовищі, назмагається порозумітися з тими, від кого тепер залежить його доля. Але ж ці зусилля вимагають і невиправданих жертв: поступитися власним достоїнством, щирими почуттями...

 

82. Шарль Бодлер "Квіти зла"

  25 червня перше видання збірки накладом 1 300 примірників надійшло в продаж. 5 липня критична стаття в газеті "Ле Фіагро" оголосила збірку аморальною. 14 липня газета "Le Moniteur universel" опублікувала статтю з похвальною оцінкою. Збірка епатувала французьку громадськість, викликавши і захоплення, і невдоволення. Пошуки краси в оточенні вульгарного буржуазного існування -ось про що йдеться в збірці "Квіти зла" Шарля Бодлера.

 

83. Олдос Гакслі "Який чудесний світ новий!"

 

   У своєму шедеврі «Який чудесний світ новий!» Олдос Гакслі представив похмуру сатиричну візію утопічного майбутнього, в якому людей генетично продукують, фармацевтично анестезують і ретельно контролюють для пасивного служіння панівному ладу і «всезагальному благу». Книга, яка захоплювала і жахала не одне покоління читачів, залишається й дотепер на диво актуальною своїми застереженнями і пророцтвами, що збуваються і стають життєвими реаліями сучасного світу. 

    Більше про книгу та про жанр антиутопії можна прочитати у статті  7 антиутопій, які не залишать вас байдужими

84. Луї-Фердінан Селін "Подорож на край ночі"

 

   Роман видатного французького письменника Луї-Фердінана Селіна (1894—1961), що поряд із Кафкою, Камю і Джойсом є велетнем літератури XX ст.,— один з небагатьох справді правдивих творів про всю жалюгідність нашого життя, коли дивитися на нього без ілюзій, про облудність таких химер, як кохання, патріотизм, порядність, про одвічні поневіряння злидаря у світі, де вся краса і піднесеність належать володарям недосяжного ідеалу — багатіям.

 

85. Генрі Філдінг  "Історія Тома Джонса, знайди"


 

   У своєму найкращому романі— "Історії Тома Джонса, знайди"(1749) — Філдінг розповів читачам про людину, яка має свої недоліки, та все ж щира і природна, що і дозволяє їй досягнути щастя. Проводячи свого головного героя крізь різноманітні верстви англійського суспільства XVIII ст., насичуючи його життя смішними та гіркими пригодами, легковажними вчинками та добрими поривами, романіст врешті-решт закінчив історію щасливою розв'язкою, тому що впевнений: його Том Джон, хоча й помилявся, однак за свої прямолінійність, доброту та природність заслуговує на кращу життєву долю. Своїм романом Філдінг не лише досяг популярності, а й заслужив честі бути названим В. Скоттом "батьком роману в Англії".

 

 

 

86. Натаніель Готорн "Червона літера"

 

   Історія, яка розказана в романі, — романтичний і жорстокий трикутник. Естер Прин — юна красуня, дружина літнього вченого-фаната, була розлучена з чоловіком протягом двох років, коли її відвезли з рідної Англії до Нового Світу. Самотня, без друзів та родини, вона закохується в молодого священика Артура Димсдейла і зачинає від нього дочку. Це не залишається таємницею ні для чоловіка, ні для пуританського оточення молодої жінки.

 

87. Ганс Крістіан Андерсен "Казки"

   Хто не знає автора відомих у всьому світі казок «Непохитний олов'яний солдатик»«Гидке каченя»«Снігова королева»«Дюймовочка» та інших. Казки Андерсена перекладені більш ніж 150 мовами світу. Жорстоким грошолюбам у казках протистоять прості бідні люди, яких Андерсен наділяє найблагороднішими моральними рисами і якостями («Стійкий олов'яний солдатик», «Кресало», «Дівчинка з сірниками», «Снігова королева»). Казки Андерсена пройняті соціальним оптимізмом і щирою вірою в краще майбутнє людства.

 

88. Даніель Дефо "Робінзон Крузо" 

 

   «Робінзон Крузо» — найвідоміший твір англійського письменника Данієля Дефо (1661–1731), де розповідається про дивовижні та надзвичайні пригоди моряка з Йорка, який потрапив на безлюдний острів і прожив там 28 років. Книжка, знайома нам з дитинства, цікава і для дорослих читачів, її герой — людина сильної волі, мужня й винахідлива — з честю вніс випробування, що випали на його долю: нелегку боротьбу з природою, самотністю і самим собою.

 

89. Оноре де Бальзак "Кузина Бетт"

 

  «Кузина Бетта» - роман Оноре де Бальзака (1799-1850), написаний ним в 1846; входить в цикл його творів «Людська комедія». Цей роман сусідить з ним в загальному циклі роман «Кузен Понс» (1847), їх об'єднують загальною назвою «Бідні родичі»; обидва твори викривають пороки буржуазного суспільства 1840-х років, обидва оповідають про те, наскільки згубним для особистості є залежне і принизливе становище бідного родича. Український переклад був здійснений Валер'яном Підмогильним у 1929 році.

 

90. Гюстав Флобер "Виховання почуттів"

  Роман «Виховання почуттів» — найскладніший за стилем, ідеями, проблематикою із усього написаного Гюставом Флобером. Це багатоплановий твір, в якому у новому, несподіваному ракурсі поєднані історія Франції, історія покоління, історія героя. У свідоме життя герой роману юний Фредерік Моро вступає з перебільшеним уявленням про себе і свої можливості, з певністю, що йому судилася незвичайна доля. Він вирішує стати письменником і пише роман, але не завершує його, компонує вальси, вивчає китайську мову, пробує свої сили в живописі, але ні в чому не знаходить свого покликання, всі його молоді амбіції зазнають поразки. Врешті-решт, він ні в чому не проявив себе, його прекрасне кохання залишилося мрією, а високі пориви виявилися нікчемними справами. Цим і завершилося виховання почуттів.

 

Читайте також 100 найкращих книг. Частина перша

100 найкращих книг. Частина третя 

 

Приєднуйтесь :)

Інстаграм Фейсбук  / Телеграм  Твіттер 

YouTube


Каталог