7 антиутопій, які не залишать вас байдужими
15.11.2017

 

 

  Антиутопія - жанр в літературі чи кіно, який описує небезпечні наслідки від експериментів над людством для його «поліпшення», приведення до ідеалу. Пропонуємо вам список вражаючих антиутопій, які не залишать вас байдужими.

                                         1984

 

-  Джорж Орвелл "1984"

   Незважаючи на художню вигадку, книга настільки реалістична, що перевертає свідомість, причому так, що хочеться перевернути її назад. Сам письменник стверджував, що «найкращі книги говорять тобі те, що ти вже сам знаєш». І роман-утопія «1984» описує речі, про які ми самі здогадувалися, але у існування яких боялися повірити. У творі представлено суспільство майбутнього, де йде війна усіх проти всіх. Події розгортаються у державі під назвою Океанія. Політичний устрій країни — англійський соціалізм, але по суті це жорстокий тоталітаризм. Головний герой живе у Лондоні і працює у Міністерстві Правди, старанно вилучаючи з документів те, що не відповідає офіційній пропаганді. При цьому він людина, що глибоко відчуває і мислить, а тому ненавидить тоталітарний світоустрій і мріє про революцію.

 

                                              

 

 

- Джордж Орвелл "Колгосп тварин"

  У казковій повісті "Колгосп тварин" в алегоричній формі розповідається про часи становлення СРСР. Зокрема, тут ідеться про революцію 1917 року, про брехливі обіцянки, що "земля - селянам, а заводи - робітникам", розповідається про розкуркулення, примусові переселення, репресії, розстріли і про мільйони замордованих у сталінських концтаборах. От лише замість людей герої цієї повісті - тварини. Але чи так вже вони різняться між собою?

 

Чудесний світ

 

 

- Олдос Гакслі "Який чудесний світ новий!"

  У своєму шедеврі Олдос Гакслі представив похмуру сатиричну візію утопічного майбутнього, в якому людей генетично продукують, фармацевтично анестезують і ретельно контролюють для пасивного служіння панівному ладу і «всезагальному благу». Книга, яка захоплювала і жахала не одне покоління читачів, залишається й тепер на диво актуальною своїми застереженнями і пророцтвами, що збуваються і стають життєвими реаліями сучасного світу.

 

 

 

- Курт Воннеґут "Колиска для кішки"

  Коли людству дійсно загрожуватиме кінець, саме ця книга зникне з усіх книгарень! Чи може істина бути сенсом життя? Чи може солодка брехня пророка-самозванця зробити людей щасливими? Геніальний схиблений вчений, який робить приголомшливе відкриття, не переймаючись майбутнім свого творіння… Святий вигнанець Бокон – шахрай, який перетворився на філософа… Лід-дев’ять – винахід, страшніший за атомну бомбу. Одна його крихта здатна вбити все живе… І три людини, які отримали цю смертоносну речовину і використали її на свій розсуд. Кожна людина безцінна. Кожний вчинок веде до непередбачуваних наслідків. Кожен день змінює майбутнє. Адже життя сплітає долі в набагато складніші вузли, ніж «колиска для кішки» в дитячій грі.

 

 Оповідь

 

-  Марґарет Етвуд "Оповідь служниці"

  У Республіці Гілеад повноцінні права мають лише Командори та їхні Дружини, у яких є право вибирати коханок для своїх чоловіків. Мета — народження дітей. До цього здатна тільки кожна сота жінка в Гілеаді. Їх, Служниць, збирають по всій країні, а потім вони проходять курс підготовки, аби бути гідними виносити дитя офіцера. Одна зі Служниць — Джун. Колись вона мала коханого чоловіка і доньку. А тепер сенс її життя — підкорятися законам Гілеаду… Проте Джун не така, як усі. Жінка розуміє, що відбувається, вона хоче втекти і ще здатна любити…

 

Сфера

 

 

-  Дейв Еґґерс "Сфера"

  Лишається зовсіт до настання такої очікуваної Інформаційної Ери — барвистої й розмаїтої. Всі несамовитіють у передчутті безмежного людинолюбства, цілковитої щирості, тотальної справедливості і всеохопного щастя. Головним мотором і продукувачем цього благоденства стає «Сфера», компанія-монополіст, що її засадничою метою є випрозорити світ, адже «таємниця — це брехня», «приватність — це крадіжка», ділитися — це любити». Від кількості «цвірків» під статусом у соцмережі залежить твій успіх, а кожна зайва хвилина, що ти її проживаєш поза об’єктивами камер стежень, визначає рівень твого лузерства та асоціальності. У світ нарешті приходить справжня Любов — відверта і неприкрита; світ поінформований не лише про кожен твій крок, а й про кожен нерівний подих чи пришвидшене серцебиття. Щоправда, цей світ чимраз більше скидається на акваріум, де постійною мешканкою є лише акула-вбивця, яку виловив у Маріанській западині один із трьох Мудреців «Сфери».

 

 

 

- Євгеній Замятін "Ми"

  Роман написаний у формі щоденника, який веде головний герой. Дія розгортається у XXVI сторіччі. Описується суспільство жорсткого контролю над особистістю: імена і прізвища замінені буквами і номерами, держава контролює навіть сексуальне життя. Суспільство, ідейно засноване на запереченні фантазії, керується «виборним» на безальтернативній основі «Добродійником». В Росії роман не було опубліковано: сучасники сприйняли його як злу карикатуру. Однак книжка вийшла друком в інших країнах. Джордж Орвелл зазначав, що цей роман в свій час вплинув на його творчість.

 

Усі ці книги - і навіть більше - ви можете знайти на полицях нашої "Книгарні ТУТ"!

 

 


Каталог