100 найкращих книг. Частина четверта
28.09.2018

 

 

61. Томас Манн "Зачарована гора"

  Роман присвячений становленню особистості простакуватого Ганса Касторпа, який навідує двоюрідного брата в санаторії Давоса й потрапляє під чари мікрокосмосу тих, хто "живе нагорі". Серед неповторної атмосфери декадансу й зачаєної смерті Ганс Касторп знайомиться з яскравими персонажами: паном Сеттембріні, адвокатом поступу й просвітництва, містичним єзуїтом Нафтою, екзотичним гедоністом Пепперкорном та магнетичною панею Шоша, втіленням любовного потягу. Тритижневі гостини Ганса затягуються на довгі роки, й зачароване поле Гори розриває лише несподіваний удар грому, провісник війни.

    «Зачарована гора» — ключовий філософський роман німецької літератури ХХ сторіччя.

 

62. Джейн Остін "Емма"

   Це четвертий великий роман Джейн Остін, завершений в 1815 році. В романі у гумористичній манері оповідається про молоду жінку, яка із захопленням сватає своїх знайомих і сусідів. Невеликий тираж роману так і не був повністю розпроданий за життя Джейн Остін.

   Емма Вудхаус, героїня однойменного роману, з неприпустимим марнославством і самовпевненістю вважала, що вміє читати в чужих серцях і здатна розпоряджатися чужими долями, навіть не замислюючись, що це може завдати комусь болю, більше того, стати загрозою її власному щастю — втратою відданого друга, який щиро кохає її.

 

63. Джордж Орвелл "Колгосп тварин"

   «Колгосп тварин» — це притча, алегорія на революцію 1917 року і наступні події в СРСР під час становлення та існування епохи сталінізму перед Другою світовою війною. Твір був написаний у 1944 році і мав на меті показати західному суспільству справжнє обличчя Радянського Союзу, який, прикриваючись облудною пропагандою і ніби-то соціалістичними ідеями, насправді здійснював репресії над мільйонами власних громадян, водночас прагнучи увесь зовнішній світ перетворити на один великий концтабір за власними лекалами. Автор сам оплатив 1500 примірників накладу українською мовою. 

   Найджел Коллі описав вплив Голодомору та його заперечення Волтером Дюранті у статті, присвяченій «Колгоспу тварин». На його думку, фермер «пан Джонс», названий на честь британського журналіста Ґарета Джоунса, який першим під власним іменем оприлюднив повідомлення про Голодомор в західній пресі.

 

64. Ернест Гемінґвей "Старий і море"

    Історія створення повісті «Старий і море» бере свій початок 1936 року, коли Гемінґвей опублікував у часописі "Есквайр" нарис про дійсний випадок у Гольфстрімі: рибалка спіймав величезну рибину, яка довго тягла за собою човник; коли потерпілого знайшли, від риби майже нічого не залишилося, а старий ридав з відчаю.

  «Старий і море» — одна з найвідоміших книг Ернеста Гемінґвея, яка ось уже понад півстоліття вражає мільйони читачів. Епізод із життя простого кубинського рибалки став світовим шедевром, притчею про натхнення, силу і незламність людського духу та життєву боротьбу. І щоразу він резонує в душі новими сенсами, смислами та символами.

 

65. Йоганн Вольфганг Гете "Фауст"

     Це філософська драма, головний твір Гете. В його основі — найвідоміший варіант легенди про доктора Фауста. Над поемою Гете працював упродовж 60 років; вона є його «твором життя». Першу частину ( Faust: der Tragödie erster Teil) написано ще в 1790-ті роки, закінчено в 1806 році, опубліковано 1808 року.  Над другою частиною (Faust: der Tragödie zweiter Teil) автор працював у похилі роки; вона побачила світ вже після його смерті, в 1832 році. У 1886 році був виявлений текст «Прафауста» (Urfaust), створеного Гете в молодості, в 1772—1775 рр. Завдяки складній примхливості ритмів і мелодики «Фауст» вважається однією з вершин німецької поезії.

 

66. Федір Достоєвський "Ідіот"

 

    Роман, в якому творчі принципи Достоєвського втілюються в повній мірі, а дивовижне володіння сюжетом досягає справжнього розквіту. Яскрава і майже болісно талановита історія нещасного князя Мишкіна, шаленого Парфена Рогожина і зневіреної Настасії Пилипівни, багато разів екранізована і поставлена на сцені, і зараз заворожує читача ...

 

67. Дж. Р.Р. Толкін "Володар перснів"

  «Володаря Перстенів» не можна описати кількома словами. Величний твір Дж. Р. Р. Толкіна має в собі щось від героїчної романтики і класичної наукової фантастики. Почергово то комічна й домашня, то епічна, а подекуди навіть страхітлива оповідь переходить через нескінченні зміни сцен і характерів у цьому фантастичному світі, кожен елемент якого виглядає цілком реалістично. Толкін створив нову міфологію вигаданого світу — світу із власним часом і простором.

 Роман є другим у світі бестселером, кількість проданих примірників якого перевищила 150 млн. Книга також входить у Рейтинг 100 найкращих книг усіх часів журналу "Ньюсвік" під номером 35. Як зазначила "The Sunday Times": «Світ поділяється на тих, хто вже прочитав Володаря Перстенів і Гобіта, і тих, хто тільки збирається прочитати ці книги».

 

68. Франц Кафка "Перевтілення"

   Героєм твору є Ґреґор Замза, який одного дня прокидається, непоясненним чином перевтілений на велику комаху, що приносить страждання йому і його родині. сторiя його поступового виштовхування з кола близьких людей, що завершилася сiмейним судом i вiдвертим бажанням Ґреґору смертi, у символiчному планi прочитується як процес безжалiсного вiдторгнення «хвороï» своïм нещастям людини благополучним байдужим суспiльством. Твір можна визначити як образ сучасності, відчуження людини, дійсного характеру людських зв'язків, коли людина не вважається особою. Оповідь також інтерпретують як протест проти сучасного стилю життя, що призводить до відчуження.

 

69. Вільям М. Теккерей "Ярмарок марнославства"

      Цей твір ще називають "романом без героя", адже головним героєм постає англійське суспільство ХІХ століття з його вадами та проблемами. Центральними постатями роману є Ребекка Шарп - авантюристка, яка прагне увійти до вищого світу, та її антипод - Емілія Седлі, яка одночасно є і подругою, і суперницею. Насичений подіями, багатий тонкими спостереженнями побуту свого часу, пройнятий іронією і сарказмом, роман "Ярмарок марнославства" зайняв почесне місце в списку шедеврів світової літератури.

 

70. Чинуа Ачебе "І прийшло знищення"

     Роман відомого нігерійського письменника Чинуа Ачебе "І прийшло знищення..." написаний про далеке минуле Нігерії, про трагічні часи колонізації Африки. Відтворюючи історію мужньої і сильної людини Оконкво, який втілює в собі кращі якості воїна і борця, письменник поставив собі за мету захистити потоптане достоїнство африканців, реабілітувати минуле своєї країни, не тільки закреслене, а й фальсифіковане англійськими колонізаторами. Це перша частина незакінченої трилогії автора, яку перекладено 50 мовами і продана накладом більше 10 мільйонів примірників.

 

Читайте також:

 100 найкращих книг. Частина перша

100 найкращих книг. Частина друга

100 найкращих книг. Частина третя

 

Приєднуйтесь :)

Інстаграм Фейсбук  / Телеграм  Твіттер 

YouTube


Каталог