5 нігерійських книг, які варто прочитати
12.04.2019

 

    Нігерійська література є однією з провідних на своєму континенті. У ній теми колоніалізації та постколоніалізму, громадянської війни та змін, які були наріжним каменем розвитку суспільства у ХХ столітті, переплітаються з  багатющою етнічною і фольклорною канвою. Нігерійським письменникам часто доводилося працювати у культурному вигнанні, і хоч вони були виховані в культурі, що значно відрізнялася від англійської, вони писали передусім англійською мовою. В якійсь мірі це все дозволило їм здобути популярність не лише в Африці, а й усьому світі.

 

Воле Шоїнка "Інтерпретатори"

 

  Роман Шоїнки перенасичений тривогою та похмурими передчуттями. Інтерпретатори зазирають у минуле, очікують відповіді від майбутнього і корчаться від болю в сьогоденні — п’ять героїв-інтелігентів, що існують у світі зла і намагаються виборсатися з тієї мерзоти, яка їх оточує. Коли у Нігерії спалахує громадянська війна, Шоїнка у своїх статтях захищає бунтівну провінцію Біафри. І у 1967 році письменника заарештовують як зрадника і шпигуна та, не висунувши проти нього жодного офіційного звинувачення, впродовж двох років утримують у в’язниці.

  Воле Шоїнка став першим лауреатом Нобелівської премії з Африки, отримавши нагороду в 1986 році «за створення театру величезної культурної перспективи і поезії». Його п'єси міцно увійшли в репертуар англійських театрів.

 

 

 

Чімаманда Нґозі Адічі "Половина жовтого сонця"

 

  У назві роману відображено один із мотивів прапора Біафри — держави, що існувала на території Нігерії під час громадянської війни в Нігерії 1967—1970 років. У цьому романі показано, як міжетнічний конфлікт народів гауса та ігбо, а потім і ця війна вплинули на долі головних героїв — сільського хлопця Уґву, його господаря Оденіґбо і двох сестер-близнят, Оланни та Кайнені. Чимаманда безстрашна, вона пише дуже сильно, її стиль - чіткий і вивірений, вона завжди потрапляє в точку - в самісіньке серце. ЇЇ герої - люди зі звичайними слабкостями, тому ти віриш кожному. Вона описує ту Нігерію, за яку щиро вболіває і яку дуже любить. Тут багато мови на звичаїв народу ігбо, багато історії не лише Нігерії, а і сусідніх країн. А головне - ця книга довго не відпускає.

   Тому не дивно, що роман нагороджено сімома преміями, у 2013 році за мотивами «Половини жовтого сонця» знято фільм з однойменною назвою. Українською ця книга вийде у видавництві "Видавництво" в цьому році. Вже можна прочитати іншу книгу авторки "Люба Іджевале, або Феменістичний маніфест у п'ятнадцятьох пропозиціях". Чімаманда Нґозі Адічі є володаркою PEN Pinter Prize 2018 року.

 

Букерівську премію 2018 отримала письменниця із українським корінням

 

Чинуа Ачебе "І прийшло знищення"

 

   Ця книга найвідомішого нігерійського романіста увійшла у Список 100 найкращих книг за версією thegreatestbooks. Цей роман про далеке минуле Нігерії, про трагічні часи колонізації Африки. Відтворюючи історію мужньої і сильної людини Оконкво, який втілює в собі кращі якості воїна і борця, письменник поставив собі за мету захистити потоптане достоїнство африканців, реабілітувати минуле своєї країни, не тільки закреслене, а й фальсифіковане англійськими колонізаторами. Це перша частина незакінченої трилогії автора, яку перекладено 50 мовами і продана накладом більше 10 мільйонів примірників. Ця книга стала найбільш читаною книгою в Африці. У 2007 році Чинуа Ачебе став лауреатом Міжнародної Букерівської премії.

 

 

Чігозі Обіома "Рибалки"

 

  Це дебютна книга романіста, але вона вже встигла номінуватися на Букерівську премію у 2015 році і  стала фіналістом The Guardian First Book Award. Це історія сім’ї, яку залишає батько, отримавши цікаву посаду в містечку, яке не прихильне до його народу ігбо. Залишаючи своїх чотирьох синів на матір, він і не уявляє, до чого це приведе. Божевільний чоловік пророкує нещастя одному із братів, коли ті рибалили біля покинутої ріки, до якої ніхто з мешканців Акуре не потикався. Зміни, які відбуваються з Ікенною, блискавичні – він втрачає себе, родину, віру, усе. Ця непроста, а подекуди гротескна, книга показує, до чого призводить невиправдана жорстокість і бездумна віра. Її сильні образи та химерне зображення химерної дійсності надовго залишаться у вашій пам'яті.

 

 

Бен Окрі "Голодна дорога"

  Книга написана від імені хлопчика Азаро (зменшувальне від Лазар), в спогадах якого лишився період до його народження. Його земне життя протікає в бідному поселенні, де родина змушена заробляти найважчою працею серед бруду, поту й крові. Душа ж його прагне до світу примар, померлих пращурів, душ речей й тварин. Безперервна розповідь нагадує неймовірний сон, який, можливо, і є тим самим простором, де невід’ємно існують дві реальності. Відьми й перевертні тут постають повноправними членами суспільства, електрика є справжнім чудом, трави розмовляють з пташками, живі протистоять мертвим, а дощі змивають будинки. Ця книга – земний провідник в екзотичну африканську (не)реальність.

  Бен Окрі є фіналістом Букерівської премії 1991 року.

 

 

 

Читайте також : Букер назвав 5 кращих книг за 50 років

 

Читайте нас на FacebookInstagramTwitter, Telegram

Дивіться на YouTube.


Каталог