5 антирасистських книг, які варто прочитати
17.08.2018

   Вперше поняття "антирасизм" з'явилося саме в есе Жана-Поля Сартра «Чорний Орфей», присвяченому видатному африканському поетові, філософу, першому президенту Мартиніки Леопольду Седару Сенгору. Ця тема була дуже важливою і для двох інших лауреатів Нобелівської премії з ПАР, де це питання поставало гостро і часом досить жорстко. Це Надін Гордімер, яка писала, що расизму можна протиставити лише любов і прийняття, та Джон Максвелл Кутзее, творчість якого називають "темною медитацію на пост-апартеїдну Південну Африку". Не зважаючи на те, що ми живемо в епоху мульткультуралізму, виклики расизму так чи інакше не зникають, ні в Україні, ні у світі.

    Книги, які ми підібрали для вас, - це книги, які у легкій і цікавій формі доводять, що людські цінності близькі кожному, не залежно від кольору шкіри, і що "Темрява не може розігнати темряву: на це здатне тільки світло. Ненависть не може знищити ненависть: тільки любов здатна на це. Ненависть примножує ненависть, насильство примножує насильство, а грубість примножує грубість" (М.Л.Кінг).

 

Гарпер Лі "Вбити пересмішника"

 

 

     Книга Гарпер Лі - душевна, сповнена гумору і людяності, це подорож у дитинство, таке світле і тепле, сповнене неймовірних пригод і таємниць. Історія, розказана від імені маленької дівчинки, порушує і важливі соціальні проблеми. Це питання людяності і непримиренності до будь-якого пригноблення людини людиною, до всякого насильства і несправедливості. Про те, що кожна людина, не зважаючи на колір шкіри, у перешу чергу людина. Ця книга точно не залишить вас байдужими, адже проблеми, які заторкує авторка, не застаріли й сьогодні.

 

Кейтлін Еліфіренка, Мартін Ґанда та Ліз Велч "Я завжди писатиму у відповідь"

 

 

    Усе почалося з домашнього завдання. Вчителька попросила Кейтлін та її однокласникам знайти друзів за листуванням з інших країн. Більшість обрали Європу, а Кейтлін написала до екзотичної африканської країні, про яку дівчина геть нічого не знала. Її лист одержав Мартін із Зімбабве.

    Підлітки шість років листувалися через океан. Підтримуючи одне одного в біді та в радості, вони стали найкращими друзями. У книжці Кейтлін і Мартін діляться спогадами про спільне дорослішання й про те, як цей досвід змінив їхні життя. «Я завжди писатиму у відповідь» надихає шанувати розмаїття та творити добро. Це історія про великий світ і несподівано справжні стосунки.

 

Читайте також 5 ЛАУРЕАТІВ ПУЛІТЦЕРІВСЬКОЇ ПРЕМІЇ ВІД КНИГАРНІ "ТУТ"

 

Джаред Даймонд "Зброя, мікроби і сталь"

 

   Смілива наукова розвідка американського еволюційного біолога Джареда Даймонда «Зброя, мікроби і сталь» — це намагання пояснити «найзагальнішу схему історії», давши відповідь на головне питання книги: чому вогнепальна зброя, найзгубніші мікроби та сталь з’явилися у суспільствах одних частин світу, даючі їм переваги у завоюванні народів інших частин світу. Автор розкриває первинні історичні причини нерівностей сучасного світу, які, на його думку, криються в глибинах доісторичного минулого людства. 

Джоді Піколт "Малі великі справи"

 

   Netflix екранізує «Колгосп тварин» Джорджа Оруелла

   Назва роману «Малі великі справи» – це посилання на цитату, часто приписувану Мартіну Лютеру Кінгу: «Якщо я не можу робити великі справи, я можу велично робити малі справи».

  Рут Джефферсон - досвідчена медсестра пологового відділення в лікарні. Двадцять років бездоганної роботи, жодної скарги - годі шукати ліпшої працівниці. Аж раптом… жінка опиняється на лаві підсудних. Захисницею Рут стає Кеннеді Мак-Кворрі, біла державна адвокатка. Під час процесу Рут і Кеннеді мають завоювати довіру одна одної та зрозуміти: можливо, те, чого їх навчали впродовж усього життя, неправда.  

   Книга Джоді Піколт виносить на поверхню питання нетерпимості людей. Перегляд всього того, що називається «расизм». Причому не той расизм, який голосно кричить про себе навколишнім, а той, що сидить у людині, котра не вважає себе расистом.

Марк Твен "Пригоди Гекльберрі Фінна"

 

 

    Ця весела книга не лише про жагу до пригод і перемог, про справжню дружбу, а й про людяність, про те, як важливо змалечку дотримуватися справжніх людських цінностей. Історія в "Пригодах Гекльберрі Фінна" більш серйозна та драматична, ніж "Пригоди Тома Сойєра". Твен підіймає питання рабства, відданості та інших загальнолюдських чеснот. Різка позиція Твена щодо расизму та рабства не завжди знаходила прихильний відгук серед його сучасників, що не заважало письменнику твердо її дотримуватись.
   Що цікаво, «Пригоди Гекльберрі Фінна» в зв'язку з розширенням меж політкоректності вилучено з програми деяких шкіл США за начебто расистські висловлювання. Вперше це трапилось в 1957 р. в штаті Нью-Йорк. Однак, на загальнонаціональному рівні, вимоги вилучити книгу з переліку творів обов'язкових для вивчення провалилися в федеральному суді в 1998 році. 

 

  Також незабаром має вийти документальна книга "Вбивці квіткової повені" Девіда Ґрема від видавництва КМ-букс, яка розкриває трагічні, але забуті сторінки з історії Америки про страшні вбивства та таємничі зникнення індіанців, які почались після знайдення покладів нафти на території проживання племені осейджів. Ці події стали знаменням істинної людської жадоби та проявів расизму. 

 

 Читайте також: 5 книг, що змусять вас подивитися на світ інакше

 

Приєднуйтесь :)

Інстаграм Фейсбук  / Телеграм  Твіттер 

YouTube


Каталог