Тарас Шевченко : 7 несподіваних фактів
09.03.2019

 Фото : Amnesty International Ukraine

 

1. Саме Шевченко був першим, хто слово «малорос» замінив на повноцінне «українець», розбудивши цим нашу свідомість і волю до свободи.

 

2. У 1861 році він за власні кошти видав перший в Україні «Буквар». Книга вийшла накладом у 10 тис. примірників і була призначена для вивчення грамоти у безкоштовних школах.

 

 

 

3. Дослідники творчості  та життя письменника дійшли висновку, що Шевченко був ще тим модником. У своїх особистих мемуарах він  висловив захват стосовно купівлі нового плаща-макінтоша, вартістю 100 рублів при його тодішній  його зарплатні 150 рублів : ) Також він любив білі парусинові костюми і якось з гонорару навіть купив собі єнотову шубу. Нелегка доля талановитого молодика робила його страшенно популярним в петербурзьких домах.

 

Його друг по Петербурзькій Художній Академії Іван Сошенко, з яким Шевченко ділив квартиру, в своїх спогадах писав: "...Тарас мій частенько став роз'їжджати по вечорах. Він, як то кажуть, увійшов у моду; його приймали скрізь як диковинку. Він став гарно вдягатися, навіть з претензією на франтівство, словом, у нього вселився світський біс". От вам і сумний кріпак.

 

 

4. Письменник за життя намалював 1300 картин, портретів, малюнків, офортів, ескізів тощо, з яких дійшли до нас близько 800 робіт. Він вважається зачинателем українського автопортрету. Є у його творчості «крамольний» автопортрет, на який свого часу наклало табу і «царське літературознавство»,  і радянське. Тому в Шевченкіані, окрім спеціалізованої, не знайдеться навіть побіжної згадки про цей автопортрет.

 

5 книг про жінок, які надихають

 

6. Першим коханням молодого Шевченка була Оксана, його ровесниця. Родичі та знайомі закоханих були впевнені, що молоді одружаться, щойно досягнуть старшого віку. Але надії були марними — Тарас у валці свого пана Павла Енгельгардта мусив поїхати до Вільна. Розлука була несподівана і довга. Усе своє життя Шевченко згадував ту дівчину, яку колись кохав.

 

"Мені тринадцятий минало.

Я пас ягнята за селом."

 

     Ці рядки пам'ятають мабуть усі. А пам'ятаєте, як його малого прийшла втішити дівчина, що саме була поруч?

 

"А дівчина

При самій дорозі

Недалеко коло мене

Плоскінь вибирала,

Та й почула, що я плачу.

Прийшла, привітала,

Утирала мої сльози

І поцілувала ..... "

 

    Це була подруга дитинства і перше кохання Тараса Григоровича - Оксана Коваленко.

 

Т. Шевченко. Перерване побачення. 1839-1840.

 

   Наступною жінкою, яку він кохав, була польська швачка Дзюня Гусіковська. У 1843 році Шевченко їде в Україну і там зустрів Ганну Закревську, якій згодом присвятив вірш «Г. З.». Наступними жінками, що займали місце в серці поета, були Варвара Рєпніна, сільська дівчина Глафіра та Агата Рускова, 16-річна актриса Катерина Піунова, яка, напевно, просто не наважилася пов’язати своє життя з модним, але скандально відомим художником, майже на тридцять років старшим від неї.

 

Т.Шевченко. В гаремі.1843.  

 

Останнім коханням поета була 19-річна дівчина Лукерія Полусмак, яка наймитувала в Петербурзі. Простакувату дівчину Тарас зваблював дорогими подарунками, але вона не захотіла залишити столичного життя й переїхати в Україну, щоб жити в селі. Покинула поета й вийшла заміж за перукаря Яковлева. І лише 1904 року, після смерті свого пиячка-чоловіка, Лукерія Яковлева-Полусмак, залишивши дітей в Петербурзі, приїхала до Канева і щодня приходила на могилу Шевченка.

7. Лише на письменництві та малюванні творчість видатного українця не закінчувалася. Він захопився ліпленням та гравіруванням наприкінці свого життя.

 

Більше про його найвідомішу книгу КОБЗАР

 

Джерелa:  dovidka.biz.ua / tut-cikavo.com /  lustrum.com.ua

 

 Читайте також: 5 книг, які допоможуть повірити у власні сили

 

Читайте нас на FacebookInstagramTwitter, Telegram

Дивіться на YouTube.


Каталог