10 цікавих фактів про Джорджа Орвелла
25.06.2018

 

   Джордж Орвелл - один із найцікавіших романістів ХХ століття. Його книга "1984" входить чи не у всі можливі рейтинги, яку повинна прочитати кожна освічена людина. Цей роман навіть потрапив під заборону найдемократичнішої країни світу США, у СРСР його не друкували до 1989 року. Його політична алегорія "Колгосп тварин" була однією з перших книг, яка висвітлила тему Голодомору і чітко показала сутність тоталітарного режиму.

  1. Справжнє ім'я автора не Джордж Орвелл, а Ерік Артур Блер. Превдонім утворився наступним чином:  Святий Джордж — патрон Англії, Орвел — невеличка річечка на тихій англійській півночі. А народився він у невеличкому індійському селі Мотігарі, яке розташоване на кордоні з Непалом.
  2. Уже в 5—6 років він твердо знав, що буде письменником ( про це він писав в есе «Чому я пишу»)
  3. Коли Орвелл навчався в одному з найпрестижніших англійських навчальних закладів Ітоні, його викладачем був Олдос Гакслі.
  4. Саме Джордж Орвелл першим застосував термін "холодна війна" в есе "Ви і атомна бомба", яке було написане 10 жовтня 1945 року.
  5. Перший переклад "Колгоспу тварин" був здійснений українською мовою. Видання було призначене для українців, які перебували в окупаційній зоні армії США. Цю книгу Орвелл видав власним коштом і написав до неї передмову.
  6. На фразу "Двічі по два дорівнює п'яти" письменника наштовхнуло те, як він одного разу почув радянське гасло "П'ятирічку за чотири роки!"
  7. Його дружина була ученицею Дж.Р.Р. Толкіна.
  8. Розчарування Орвелла в ідеалах і тодішній системі прийшло під час служби у поліції Індії та Бірми. Після звільнення йому часто доводилося жити у найбідніших кварталах. Можливо саме звідти і відвертість автора, розуміння, що найреалістичніші речі майже завжди ниці.
  9. Як кореспондент Бі-бі-сі брав участь у війні в Іспанії проти фашизму та мало не став жертвою розправ НКВС, про що написав у книзі "Данина Каталонії".
  10. У 2013 році газета «The Guardian» провела опитування: «Чи правий був Джордж Орвел у своїх прогнозах майбутнього?», тобто, чи збулися в сучасному світі побоювання Орвела щодо тоталітаризму, постійного спостереження за людьми і деформації мови. 89 % опитаних відповіли «Так».

15 обкладинок до "1984" Джорджа Орвелла

 

Читайте також: 11 порад щодо заварювання чаю від Джорджа Оруелла

5 книг, що змусять вас подивитися на світ інакше

 

Приєднуйтесь :)

Інстаграм Фейсбук  / Телеграм  Твіттер 

YouTube

 


Каталог