Чорнобиль не має минулого: 3 книги до 33 річниці катастрофи
26.04.2019

 

Комора Світлана Алексієвич "Чорнобильська молитва"

 

   Художньо-документальний роман білоруської письменниці Світлани Алексієвич, Нобелівської лауреатки 2015 року, говорить голосами "маленьких людей" про катастрофу, що зруйнувала мільйони життів, перевернула світогляд цілого покоління, а заразом відхилила залізну завісу й підважила непорушну, здавалося, конструкцію радянської держави. Роман створено на основі розлогих інтерв'ю з очевидцями та потерпілими від Чорнобильської трагедії: ліквідаторами та їхніми близькими, вимушеними переселенцями з уражених радіацією регіонів та самоселами "зони", посадовцями, від рішень яких залежали долі десятків тисяч людей, та дітьми, котрі знали, що народилися вже приреченими. Переклад на українську та післямова Оксани Забужко.

 

    У книзі розповідається про те, як через об’єктиви телекамер українських журналістів світ дізнавався, що ж реально відбувалося в зоні відчуження. Автор не тільки торкається фактів з історії трагедії Чорнобиля. Він доводить, що ця масштабна катастрофа стала саме тією безповоротною подією в історії Радянської імперії, що призвела до її розпаду. Зоря Полин — прикінцевий акорд сумної мелодії, що передує остаточному фіналу. Далі — агонія величезної країни.

 

Дивіться також Трейлер серіалу «Чорнобиль»

 

 

  Вихід кожної книжки американського історика Сергія Плохія є знаковою подією не лише в українському, але й у Західному науковому середовищі. Цього разу директор Гарвардського українського наукового інституту присвятив свою працю Чорнобильській катастрофі. За цю книгу автор отримав найпрестижнішу британську літературну премію в жанрі нехудожньої літератури (нон-фікшн), − Baillie Gifford Prize, про що не раз згадували провідні українські ЗМІ. Цікаво що лауреатами цієї нагороди свого часу були британсько-американський історик Тоні Джадт, турецький письменник Орхан Памук, автор біографії Вінстона Черчилля − Рой Дженкінс.

  «Chernobyl» одразу отримала схвальні рецензії в західних виданнях: «Автор блискуче пояснює не лише самі події, але й їхнє довгострокове історичне значення» (The Guardian), «Ця книга може стати остаточною і завершеною історією катастрофи» (New York Journal of Books).

   За словами самого автора, ця публікація є першою історією чорнобильської катастрофи від вибуху аж до закриття станції в грудні 2000 р. Закінчується вона розповіддю про спорудження нового саркофагу над пошкодженим ректором у травні 2018 р.

  В епілозі американський дослідник виділяє дві основні причини, що на його думку, спричинили жахливу трагедію: поряд із порушенням персоналом станції техніки безпеки  С. Плохій відзначає, що: «чорнобильський тип реактора був зведений радше для створення атомної бомби, а не для мирного атома».

 

Джерело: uamoderna.com

 

Читайте також: 5 нігерійських книг, які варто прочитати

 

Читайте нас на FacebookInstagramTwitter, Telegram

Дивіться на YouTube.


Каталог