5 нігерійських книг, які варто прочитати
12.04.2019

Бен Окрі "Головна дорога" - фіналіст Букерівської премії 1991 року

Чігозі Обіома "Рибалки" - номінант на Букерівську премію у 2015 році, стала фіналістом The Guardian First Book Award 

Чинуа Ачебе "І прийшло знищення" - один із засновників сучасної нігерійської літератури. Лауреат Міжнародної Букерівської премії (2007). Чинуа Ачебе здобув світову популярність після виходу роману «Things Fall Apart» («І прийшло знищення»). Книга вийшла в 1958 і стала найбільш читаною в Африці. У цілому вона була перекладена на понад 50 мов і продана тиражем більше 10 мільйонів примірників. Ышим популярним романом э "Стріла Бога". 

Дружина, що працювала в школі для хлопчиків, розповіла чоловікові, як її учень в роботі про клімат Нігерії написав про зиму, якої в країні нема — інакше решта учнів вважали його за дикуна. «Можна подумати, що в самій нашій погоді є щось ганебне! Я думаю, мій обов'язок письменника — викликати в цьому хлопці думку, що немає нічого непристойного в африканській погоді, що пальма може бути гідною темою для вірша». «Я був би цілком задоволений, якби мої романи (особливо ті, події яких я розгортаю в минулому), пояснили моїм читачам, що їх минуле, попри його тіньові сторони, не було однією довгою ніччю дикості, від якої європейці, що діяли за божим дорученням, врятували їх» — писав Ачебе в 1975 році.

 

Англійський літератор Г. Гріффіт стверджує, що Ачебе, як й інші африканські, вест-індські письменники, працюють в культурному вигнанні, оскільки вони були виховані в культурі, що значно відрізнялася від англійської, проте стали писати англійською мовою. Однак, хоч твори Ачебе є популярними в усьому світі, письменник звертається в першу чергу до своїх співвітчизників.


Каталог