PEN Pinter prize цього року отримав Лемн Сіссей
03.06.2019

 

      У Сіссея досить незвичайна біографія. Народився він 1967 року в Англії. Його мати, яка приїхала туди з Ефіопії, змушена була залишити хлопчика, тому що раптово закінчила навчання. Соціальний працівник дав йому ім'я Норман (про це п’єса Сіссея «Щось темне» та документальна стрічка ВВС «Внутрішній політ»). І це не остання зміна імені у житті Лемна, як і дім, адже він змінить їх кілька протягом дитячих років. У новій прийомній сім'ї йому дають ім'я Марк, він живе у ній 12 років, після чого його прийомні батьки вирішують не контактувати з ним більше.

    За наступні 5 років майбутній письменник побував у чотирьох дитячих будинках. Коли Лемн досягнув 17-річного віку, йому видали свідоцтво про народження, де було вказане його справжнє ім’я, ім’я його біологічної матері, а також лист, датований 1968 роком, в якому матір просила соціального працівника повернути сина їй. З того часу Сіссей почав пошуки матері і повернув собі справжнє ім’я. Матір йому вдалося відшукати, коли йому був 21. На той час вона працювала на ООН в Ґамбії.

      Життя у закладах опіки, булінг і фізичне насильство, якого він зазнавав з боку працівників дитячих будинків, Сіссей описав у своїх творах. Вони є їх основою. Про це ж він цікаво і нестандартно розповідає у своїй лекції "Дитина держави". Українською його твори, на жаль, не видані.

 Джерело: Читомо

Переглянути виступ "Дитина держави" Лемна Сіссея на TED

 

Нагадаємо: у минулому році PEN Pinter Prize здобула Чимаманда Нгозі Адічі

 

Читайте нас на FacebookInstagramTwitter, Telegram

Дивіться на YouTube.


Каталог