Ніколи знову: 5 книг про Другу світову війну
09.05.2019

 

 

       Книги допомагають нам лікувати наші рани, слова загоюють їх. А Друга світова війна, найбільш болюча рана, яку нам досі важко прийняти без болю. Книги змушують нас плакати, сумувати, книги володіють великою очищаючою силою. А головне - вони не дозволяють нам забути важливі речі. І, може з часом, наш біль перестане бути таким гострим, але ми вже не зможемо ніяким чином допустити, щоб такі жахіття повторились, ніколи знову...

 

Вахтанг Кіпіані "Друга світова війна. Непридумані історії. (Не) наша, жива, інша"

 

 

    Війна розділила родини, позбавила безліч життів, скалічила долі… Знати і пам’ятати важливо в будь-який час. Навіть через багато десятиліть з’являються нові деталі, спогади і свідчення. Війна (не) наша — не тільки за Батьківщину, а й за інтереси кількох тоталітарних держав. Війна наша — навіть через вісімдесят років. Війна інша — різна для всіх, бо кожен бачить і розуміє по-своєму.

   Книжка складається з реальних сімейних історій, переказаних зі слів батьків, бабусь і дідусів. Автори статей, зібраних завдяки науково-популярному виданню «Історична правда», розповідають про найстрашнішу війну ХХ століття, про долі тих людей, чиї життя назавжди розділилися на до і після.

 

Вінстон Черчiлль  "Спогади про Другу світову війну"

 

 

   «Спогади про Другу світову війну» – найвагоміший доробок відомого політичного і державного діяча Вінстона Черчілля у царині літератури, за який він 1953 року отримав Нобелівську премію. Аналізуючи перебіг Другої світової війни, а також усі її ключові події, Вінстон Черчілль подає напрочуд широку і детальну панораму останньої великої війни, яка охопила майже увесь світ. Зайве казати, що дуже багато акцентів у цій праці розставлені геть інакше, ніж до цього звикло радянське і навіть пострадянське суспільство.
    Тому це видання буде особливо корисним не лише для вивчення подій і механізмів Другої світової війни, а й для кращого розуміння різниці в їхній інтерпретації, яка широким історично-культурним ровом і досі пролягає між російсько-радянським табором і рештою цивілізованого світу.

 

Ентоні Дорр "Все те незриме світло"

 

 

   Захоплива та зворушлива історія сліпої французської дівчинки і боязкого німецького хлопчика, які під час Другої світової намагаються, хто як може, вижити у круговерті війни, не втратити здатність любити і врятувати найдорожчих людей... Це книга про кохання і смерть, про те, що з нами робить війна, і про те, що невидиме світло переможе навіть найбезнадійнішу темряву.

 

Гізер Морріс "Татуювальник Аушвіцу"

 

   Дебютний роман австралійської письменниці Гізер Морріс про силу кохання, віри й внутрішнього спротиву, завдяки яким можна пройти крізь найтяжчі випробування. Книжку написано на основі реальних подій. У 1942 році у концентраційному таборі «Аушвіц» зустріли одне одного Лалі Соколов та Гіта Фурман. У неї стерлося татуювання з порядковим номером, він мав набити новий Це було кохання з першого погляду. Молодим людям судилося пережити страшні випробування, розлуку й омріяне возз’єднання, яке переросло у 56 років щасливого подружнього життя. Їхню історію кохання записала Гізер Морріс зі слів самого Лалі, з яким авторка випадково познайомилася 2003 року. Ця зустріч змінила долі обох. Відчуваючи до Гізер довіру, літній чоловік наважився розповісти їй найпотаємніші подробиці свого життя під час Голокосту. Спочатку Гізер написала історію Лалі у формі сценарію, який був високо поцінований на міжнародних конкурсах, а згодом перетворила його на свій дебютний роман «Татуювальник Аушвіцу».

 

Джессіка Шеттак "Жінки в замку"



 

    Ця книга вийшла українською зовсім нещодавно. Роман-епопея Джессіки Шеттак, який миттєво став бестселером New York Times, по-новому розповідає правду про один із найтрагічніших періодів у історії людства.

  Друга світова війна закінчилася, і Маріанна фон Лінґенфельс - удова німецького офіцера, організатора невдалого заколоту проти Гітлера - прагне дотримати обіцянку, що її дала чоловікові. Родовий замок у Баварії - колись пишна споруда, а тепер майже руїни - став прихистком для родин страчених чоловікових товаришів. Перед жінками та їхніми дітьми постають виклики тяжких повоєнних років; вони мусять примиритися зі своїм минулим та навчитися жити далі.

 

Читайте також : Чорнобиль не має минулого часу: 3 книги до 33 річниці катастрофи 

 

Читайте нас на FacebookInstagramTwitter, Telegram

Дивіться на YouTube.

 

 

 

 




Каталог