Чорнобиль не має минулого часу: 3 книги до 33 річниці катастрофи
26.04.2019

 

Світлана Алексієвич "Чорнобильська молитва"

 

   Художньо-документальний роман білоруської письменниці Світлани Алексієвич, Нобелівської лауреатки 2015 року, говорить голосами "маленьких людей" про катастрофу, що зруйнувала мільйони життів, перевернула світогляд цілого покоління, а заразом відхилила залізну завісу й підважила непорушну, здавалося, конструкцію радянської держави. Роман створено на основі розлогих інтерв'ю з очевидцями та потерпілими від Чорнобильської трагедії: ліквідаторами та їхніми близькими, вимушеними переселенцями з уражених радіацією регіонів та самоселами "зони", посадовцями, від рішень яких залежали долі десятків тисяч людей, та дітьми, котрі знали, що народилися вже приреченими. Переклад на українську та післямова Оксани Забужко.

 

 

Сергій Трохим "1986. Чорнобильські хроніки"

 

   У книзі розповідається про те, як через об’єктиви телекамер українських журналістів світ дізнавався, що ж реально відбувалося в зоні відчуження. Автор не тільки торкається фактів з історії трагедії Чорнобиля. Він доводить, що ця масштабна катастрофа стала саме тією безповоротною подією в історії Радянської імперії, що призвела до її розпаду. Зоря Полин — прикінцевий акорд сумної мелодії, що передує остаточному фіналу. Далі — агонія величезної країни.

 

 

  Дивіться також Трейлер серіалу «Чорнобиль»

 

Сергій Прохій "Чорнобиль"

 

 

  Вихід кожної книжки американського історика Сергія Плохія є знаковою подією не лише в українському, але й у Західному науковому середовищі. Цього разу директор Гарвардського українського наукового інституту присвятив свою працю Чорнобильській катастрофі. За цю книгу автор отримав найпрестижнішу британську літературну премію в жанрі нехудожньої літератури (нон-фікшн), − Baillie Gifford Prize, про що не раз згадували провідні українські ЗМІ. Цікаво що лауреатами цієї нагороди свого часу були британсько-американський історик Тоні Джадт, турецький письменник Орхан Памук, автор біографії Вінстона Черчилля − Рой Дженкінс.

  «Chernobyl» одразу отримала схвальні рецензії в західних виданнях: «Автор блискуче пояснює не лише самі події, але й їхнє довгострокове історичне значення» (The Guardian), «Ця книга може стати остаточною і завершеною історією катастрофи» (New York Journal of Books).

   За словами самого автора, ця публікація є першою історією чорнобильської катастрофи від вибуху аж до закриття станції в грудні 2000 р. Закінчується вона розповіддю про спорудження нового саркофагу над пошкодженим ректором у травні 2018 р.

  В епілозі американський дослідник виділяє дві основні причини, що на його думку, спричинили жахливу трагедію: поряд із порушенням персоналом станції техніки безпеки  С. Плохій відзначає, що: «чорнобильський тип реактора був зведений радше для створення атомної бомби, а не для мирного атома».

 

Джерело: uamoderna.com

 

Читайте також: 5 нігерійських книг, які варто прочитати

 

Читайте нас на FacebookInstagramTwitter, Telegram

Дивіться на YouTube.


Каталог