Не тільки «1984»: 5 неочевидних книг-антиутопій
17.02.2021

У 20 столітті розвиток наукових технологій та урбанізації вплинув окрім громадського життя і на літературу, що призвело до поширення жанру фантастики. Проте, згадуючи її, ми зазвичай уявляємо собі саме науково-фантастичі історії з польотами в космос чи біологічними відкриттями. Однак не слід забувати і про не менш важливу та цікаву соціальну фантастику. Розчарування у двох світових війнах призвело до проектування того, що може чекати на людство у майбутньому. Можливо, саме тому антиутопії мали особливий читацький попит  у минулому та залишаються актуальними і до сьогодення. Але не слід забувати, що цей цікавий підрозділ не закінчується на «1984», «451 градус по Фаренгейту» або «Ми». Є багато менш відомих (але не менш захоплюючих) антиутопій, у яких побудований свій унікальний світ з його непорушними правилами. Саме про них ви можете дізнатися нижче та вибрати те, що припало до душі.

 

Маргарет Етвуд – Оповідь Служниці (The Handmaid’s Tale), 1985

 

 

Роман-антиутопія Маргарет Етвуд «Оповідь служниці» вперше був виданий у 1985 році. За нього авторка отримала премію Артура Кларка як за найкращий науково-фантастичний роман, виданий у Великобританії.  Український переклад книги з’явився лише декілька років тому, але відразу став одним з найбільш обговорюваних видань.

Сюжет переносить читача у світ, який потерпів глобальну екологічну катастрофу планетарного розмаху, що призвело до значного зниження плідності жінок. На території США створюється нова держава-теократія, очолювана військовими-релігійними фанатиками. Розповідь побудована у вигляді щоденника однієї зі Служниць. Тут цілком виправдані саморефлексії та уривчастість думок, певна обмеженість інформації про новий устрій та обірваність історії. Адже це просто спроба одкровення однієї зламаної душі про те, як може бути пусто і страшно, коли в тебе забирають право бути людиною. Цей щоденник буде досліджуватись в далекому 2195 році в історичних коментарях, з якими читач ознайомиться в кінці твору.

 

ЛоЇс Лоурі – Хранитель (The Giver), 1993

 

 

«Хранитель» – це роман, який можна назвати першою антиутопією для підлітків. У 1994 році він отримав медаль Джона Ньюбері – літературну премію, яка присуджується за видатний внесок в американську літературу для дітей. Наразі продано більше 10 мільйонів примірників у всьому світі, а в США, Канаді та Австралії він входить у шкільну програму.

У книзі розповідається про ідеальний світ, який з'явився після великої катастрофи. Бездоганне суспільство, таким є тільки на перший погляд. Насправді ж, за цю ідилію доводиться платити занадто високу ціну. І коли головний герой 12-річний Джонас її дізнається, йому доводиться приймати складне рішення – змириться або боротися. «Хранитель», хай і підліткова антиутопія, але змушує відчувати себе досить некомфортно. А ще - поглянути під іншим кутом зору на ті зміни, які відбуваються у нашому світі.

 

Жозе Сарамаго – Сліпота (Ensaio sobre a Cegueira), 1995

 

 

«Сліпота» – це один з найвідоміших романів португальського письменника Жозе Сарамаго. Багато в чому саме завдяки цій роботі автор отримав Нобелівську премію з літератури в 1998 році. В основі сюжету лежить історія як в одному безіменному мегаполісі люди раптом всі осліпли, крім однієї жінки, і до чого це призвело. Це алегорія про людське життя – безжально-іронічна, приголомшливо-страшна і до сліз прониклива.

Сліпота в однойменному романі не звичайна. Вона застає зненацька: вдома, на вулиці, на роботі, за кермом автомобіля і не робить виключень на стать, вік, професію. Густою білою пелиною окутує все поле зоре, роблячи людей вразливими та безпорадними. Проте Сліпота у Сарамаго – не лише фізична, а й духовна. Люди втратили межу дозволено і незчулися як опинилися на самісінькому дні прірви: людської, етичної, моральної. Що це: небесна кара або пандемія, що перетворила життя на хаос? Людина, яка вважала себе творцем всесвіту за секунди перетворюється на безпомічну істоту, жалісну та егоїстичну.

 

Кадзуо Ішігуро – Не відпускай мене (Never Let Me Go), 2005

 

 

Роман британского письменника японського походження Кадзуо Ішігуро одразу після своєї публікації у 2005-му році став номінантом Букерівської премії. Згодом журнал «Times» назвав його кращим твором року та включив у список ста кращих англомовних романів з 1923 по 2005 роки. «Не відпускай мене» є першою книгою автора, яку видали українською мовою. Переклала її донька Юрія Андруховича,письменниця Софія Андрухович.

У центрі сюжету – життя «особливої» дівчини Кейті, від імені якої ведеться оповідь. Особлива вони тим, що є клоном і живе серед таких самих клонів. Вони дружать, сваряться, мріють, ростуть, кохають, вирушають у доросле життя, щоб виконати своє призначення. Роман є поєднанням наукової фантастики, антиутопії та альтернативної історії Великобританії вісімдесятих-дев'яностих років минулого століття. Сюжет розгортається неквапливо. Ми поступово, крок за кроком дізнаємося нові деталі, пізнаємо цей світ і його особливості. Це майже детективна інтрига, яка ще більше збурює бажання прочитати книгу.



Тері Террі – Перезавантаження (Slated), 2012

 

 

«Перезавантаження» – це дебютний англомовний роман французької письменниці, який є першою частиною трилогії «Обнулена». Жанрово книга є психологічним трилером-антиутопією для підлітків про світ, який у майбутньому опинився під владою несправедливості й тиранії. Після виходу вона стала справжнім бестселером, отримавши відразу кілька відзнак на Leeds Book Awards, книжковій премії, що відзначає твори для дітей. А сама трилогія перекладена вже понад одинадцятьма мовами.

В романі – історія дівчини Кайли. Її 16 і вона Зачищена. Тобто, її пам'ять повністю стерта за минулі провини. У неї нове ім'я, нове «Я», нова сім'я і нове оточення. Її контролюють. Не дозволяють пізнати гнів, страх, ненависть. Вона має бути втіленням любові і послуху. За проступок-невідворотність. Але, попри все, її пам'ять стерта не до кінця. І перед дівчиною вибір: спробувати плисти проти течії чи продовжити дрейфувати за нею. Розплутуючи загадку свого життя, юна героїня навіть не здогадується, скільки попереду боротьби й небезпеки.

 

Читайте також:

 

Сила волі більше не працює!

Звільніть свою креативність - розкажіть всім свої історії!

 

Читайте нас на FacebookInstagramTwitter, Telegram

Дивіться на YouTube.

 


Каталог