Дж. Р. Р. Толкін одним із перших ілюстрував власні книги
21.09.2018

 

   Це історія пригод ватаги гномів і гобіта Більбо Беггінса, які вирішили відшукати загарбане драконом золото. Сутички з тролями, гоблінами, гномами, ельфами та гігантськими павуками, бесіда з драконом Смоґом, Битва П´ятьох Армій - лише деякі пригоди, що їх довелося пережити Більбо.

 

   За легендою, написання «Гобіта» почалося з того, що Джон Толкін, стомившись перевіряти екзаменаційні роботи, написав на звороті однієї з них «В норі під землею жив гобіт…». Робота над казкою Толкін почав 1930-го, після того як із сім´єю переїхав з Лідсу до Оксфорда. Проте діти Джона Толкіна, Майкл і Джон, згадували, що чули фрагменти казки від батька раніше - 1928 року чи 1929-го. Кілька разів Джон Толкін оповідав її частини, додаючи нові подробиці. Тоді вирішив записати казку, джерелом натхнення для якої стала книга Едварда Августина Вайк-Сміта "Чудесна країна снергів" (1927). Іншим джерелом натхнення стали дві літературні пам´ятки старовини: "Беовульф" та "Старша Едда".

   Толкін кілька разів дещо змінював у казці. Дракона Смоґа спершу звали Пріфтан, а чарівника - Бладортін. Ім´я Ґандальфа спочатку носив ватажок гномів, а Беорн мав схоже на запозичене зі слов´янських мов ім´я Мідвед. Спочатку Толкін задумував, що Смоґа повинен був убити Більбо, викрадати гномів повинні були не лісові, а морські ельфи. Першу, умовно завершену версію казки, Толкін дописав до початку 1933 року, але ніде не публікував. 1936-го представниця лондонського видавництва Сьюзен Дагналл дізналася від колишньої студенки Толкіна, Елейн Гріффітс, про дитячу казку "Гобіт". Дагналл поцікавилася, чи може письменник завершити казку. Той взявся за її закінчення. Додатково Толкін вирішив додати ілюстрації і карти, які створював паралельно до тексту. Розробив дизайн обкладинки і суперобкладинки. Таким чином Толкін фактично став одним з перших британських авторів, які ілюстрували власні книжки.

   Зусилля лондонського видавництва "Джордж Аллен і Анвін" виправдалися. Книжка мала приголомшливий успіх. Її випустили 21 вересня 1937 року невеликим накладом в 1500 примірників, однак вже до початку грудня видавництво зробило додатковий тираж у 2300 екземплярів. «Гобіт» зібрав досить схвальні відгуки в пресі, а права на публікацію були куплені американським видавництвом «Houghton Miffl in Company», для якого Толкін зробив ще п'ять повнокольорових ілюстрацій. Друга світова війна завадила подальшому поширенню казки. У Британії ввели жорсткі обмеження на використання паперу, а склад "Аллена і Анвін" розбомбили. Майже на 10 років "Гобіт" зник з ринку, інтерес до казки пожвавився лише з виходом нового твору Толкіна «Фермер Джайлс з Гема» (1949).

  Книга отримала Carnegie Medal, премію від New York Herald Tribune та від дитячого журналу «Books for Keeps» — «Найважливіший твір ХХ сторіччя для старших читачів». Всього по світу видано понад сто мільйонів примірників цієї книги. Продовженням казки є трилогія "Володар перснів". Також нещодавно був опублікований останній твір Дж.Р.Толкіна «Падіння Гондоліна».

 

 

Читайте також 100 найкращих книг. Частина перша

 

Приєднуйтесь :)

Інстаграм Фейсбук  / Телеграм  Твіттер 

YouTube


Каталог