7 причин, чому продажі електронних книг падають, а друкованих знову ростуть
06.02.2018

      Гленн Лейбовіц, журналіст видання "Inc." поділився своїми спостереженнями в світі високих технологій і традиційного друкарства.

      «Кілька років тому, після чотирьох з гаком десятиліть читання друкованих книг, і через кілька років після того, як Amazon запустив революцію в ebook, я, нарешті, зважився і завантажив додаток Kindle для свого iPhone і почав купувати і читати електронні книги. Я швидко втягнувся в цей процес. Це виявилося дуже зручно – витягнути iPhone з кишені, купити книгу за допомогою пальця і ​​в лічені секунди почати читати її.

      Мій перехід до електронних книг допоміг заощадити реальні гроші, адже електронні книги мають набагато меншу ціну в порівнянні з друкованими виданнями. Загалом, мені подобається це нововведення, і я продовжу купувати цифрові книги.

      І все ж електронні видання просто не дають такого ж візуального і тактильного задоволення, яке я отримую від читання традиційних книг. Я думаю, що ви зі мною погодитеся, особливо якщо подивитесь на зрушення в продажах друкованих книг в порівнянні з електронними, що стався за останній час. Згідно "The Wall Street Journal", продажі традиційних друкованих книг зросли на 5 відсотків в США в минулому році, а продажі електронних – впали на 17 відсотків. Буде цікаво подивитися, чи представляє це одноразове явище або початок тренду.

      Незалежно від того, як це відбувається, це зрушення в продажах змусило мене задуматися над тим, що робить друковані книги більш особливими, ніж електронні. Ось кілька причин, які спадають на думку:

 

Традиційною книгою легше поділитися.

      Друковані книги сприяють такому обміну. Знаходження книг на полицях в книжкових магазинах, домашніх бібліотеках або полицях офісних книжкових шаф дозволяє потенційним читачам переглядати видання, а потім брати і читати, можливо, купувати. Ebooks егоїстично зберігається власником на зчитувальному пристрої. Хочете поділитися своїм улюбленим ebook? Навряд чи.

 

      Друкована продукція є більш значущим подарунком.

      Деякі з найбільш значущих подарунків, які я коли-небудь отримував, були книги. Гарне видання "Cosmos" Карла Сагана, оформлене в твердій палітурці, яке купила мені моя мама, змусило зрозуміти більше про те, як ми всі опинилися на цій землі – і куди ми прямуємо – ніж будь-який курс в школі. І я пам'ятаю, як наш керуючий партнер в Шанхаї подарував мені копію книги Білла Брайсона про життя Шекспіра, в знак визнання моєї роботи з написання та редагування для нього протягом багатьох років.

      Це були подарунки, які я до цих пір пам'ятаю.

 

Традиційні книги пропонують набагато ширший спектр шрифтів.

      Читаючи в дитинстві, і навіть коли я прокладав свій шлях через коледж, а потім в аспірантурі, я ніколи не помічав неймовірного різноманіття шрифтів, які з'являються в друкованих книгах, поки я не дізнався, як мало шрифтів пропонують електронні книги. Незалежно від того, читаю я роман, мемуари або вірші, однаковість шрифту згладжує одну з унікальних і визначальних особливостей друкованих книг. Частина неусвідомленого ритуалу, з яким я стикаюся, коли відкриваю нову (або стару) книгу, – це побачити, чи є згадка про шрифт, що використовується в книзі. Дуже часто це екзотичне звучання, і іноді шрифт буває винайдений або змінений спеціально і тільки для даної книги.

      Ebooks сприяють однаковості з їх неймовірно обмеженим вибором шрифтів. Це надзвичайно іронічно, з огляду на легкість, з якою багато інших комп'ютерних програм використовують різні шрифти.

 

В друкованих книгах можна робити позначки.

      Я повинен визнати, що у мене є особлива огида до писанини на полях книг. Але іноді я хотів би підкреслити рядки, до яких я хочу знову повернутися. Інші читачі, однак, більш безглузді в своєму поводженні з книгами, роблять багато заміток на полях, підкреслюють великі шматки тексту і роблять те, що їм заманеться.

      З ebooks, я можу дуже акуратно виділити рядок, використовуючи один з чотирьох запропонованих кольорів.

 

Читання друкованих книг є гарним прикладом для моїх дітей.

      Оскільки я перейшов на читання книг вдома, мої діти і дружина часто припускають, що я займаюся пошуком в Інтернеті або перевіряю повідомлення та оновлення. Хоча це почасти й вірно, мені постійно доводиться показувати їм, що я насправді читаю книгу, тобто вершу діяльність більш благородну і продуктивну, звичайно. Коли я читаю друковані книги, відразу стає ясно, що я роблю, і мені подобається думати, що це хороший приклад для моїх дітей.

 

Друкована продукція добре пахне.

      Крім хрусткого, тонкого, але міцного відчуття сторінок книги, мені також подобається її ніжний дух. Так, мені подобається запах моїх книг. Спогади і асоціації, викликані такою дією, випадкові і несподівані, і тому мені подобається це відчуття. Схоже на те, що спочатку я отримую швидкий фізичний максимум від запаху книги, а потім я поринаю в текст і отримую інтелектуальний максимум від ідей і образів всередині.

 

Друковані книги зберігаються довше.

      В аспірантурі одна з наших бібліотек представила оригінальну копію Біблії Гутенберга в закритому склом контейнері. Багато десятиліть потому, під час моєї першої поїздки в Ізраїль з сім'єю, я опинився в кількох дюймах від сувоїв Мертвого моря: видимі, відчутні докази того, що друкований рукопис може пережити тисячоліття.

      Електронні книги? Теоретично, принаймні, цифровий контент повинен бути незалежним від пристрою, незалежним від операційної системи і іншим чином безсмертним в усіх відношеннях. Я не вірю в це.

      Оскільки продаж електронних книг ріс, а друкованих – повільно знижувався протягом останніх кількох років, мені здалося, що сьогодні найбільша загроза для друкованих книг – є їх перетворення в цифрові.»

 

Незвичайні книжкові магазини світу


Каталог