Яким буде майбутнє: 5 книг від Книгарні "ТУТ"
30.04.2019

   

         У фантастичних фільмах та книгах ми бачимо майбутнє, у ймовірність якого іноді важко повірити, та ми віримо усе більше, адже бачимо, як швидко змінюється світ навколо нас. Хочемо ми того чи ні, та майбутнє людства пов'язане з технологічними змінами. Автоматизація, екологічна криза внаслідок розвитку технологій, штучний інтелект та  вплив цих процесів на людей та суспільство загалом - вчені, футурологи та інтелектуали по-різному оцінюють процеси, які вже почали відбуватися і пропонують своє бачення і шляхи розв'язання проблем. Цей список книг лише в незначній мірі привідкриє те невідворотне і невблаганне майбутнє, яке за крок від нас...

 

Мічіо Кайку "Фізика майбутнього"

 

 

    Не дивлячись на назву, у книзі не так багато фізики, стиль викладу максимально простий, тому книга читається легко і буде цікава навіть більше гуманітаріям. У майбутньому, на думку Мічіо Кайку, не буде заторів, адже рух автомобілів контролюватиме комп'ютер. А також буде універсальний перекладач і роботи-музиканти, чия гра не поступатиметься грі музикантів-людей. Сенсори в будинку будуть щодня діагностувати стан вашого здоров'я, а спеціальні лінзи під час екскурсій допоможуть вам побачити не лише древні будівлі, а й зустріти людей того часу. При плануванні народження дитини люди зможуть додавати їй генів, які відповідають за силу, розум чи вроду. Люди зможуть бачити більше: геолог бачитиме крізь землю всі поклади корисних копалин; архітектор зможете ходити по порожній кімнаті й бачити цілий тривимірний образ, який проектує. А найцікавіше - можливість використовувати аватарів, якими люди керуватимуть дистанційно, щоб рятувати інших людей під час надзвичайних ситуацій. Аватари зможуть працювати у космосі, поки ви вдома п’єте чай.

    В останньому розділі Кайку описує один день у 2100 році простого інженера Джона, всіма справами якого порядкується Моллі – настінна програма. Вона обирає йому супутницю життя в соціальній мережі, нагадує про те, що потрібно купити подарунок для племінника та ще купу побутових дрібниць.  А ще в 2100-му році весь світ буде роботизований: роботи-кухарі, роботи-адміністратори, роботи-домашні тваринки, словом, найзатребуванішими в цих роках будуть люди, які вмітимуть ремонтувати, модифікувати та конструювати роботів. Усі розваги будуть наскрізь тривимірні.

 

 

Кадр з фільму "Той, що біжить по лезу 2049" (Джерело: Nerdist)

 

Кевін Келлі "Невідворотне. 12 технологій, що формують наше майбутнє"

 

 

   На відміну від Кайку, Кевін Келлі не забігає так далеко, і розглядає тенденції, які кардинально змінять наше повсякденне життя упродовж лише наступних трьох десятиліть.

 На його думку, пристрої, якими ми користуватимемось, вдосконалюватимуть свої характеристики часто і швидко, тому нам весь час доведеться поновлювати наші знання. На відміну від інших авторів, які зосереджуються на тому, як машини негативно вплинуть на діяльність людей, автор пише про те, як навпаки роботи, які робитимуть багато речей краще за людей, допоможуть людству осягнути найбільші загадки Всесвіту.

    У майбутньому, де всі є творцями контенту і все легко скопіювати, будуть актуальними речі, які неможливо буде скопіювати: негайність (відтворення в реальному часі), матеріальне втілення віртуального (квитки на концерт улюбленого гурту), персоналізація (пристосування матеріалу до особистих потреб того, хто ним зацікавився). Єдине, що зберігатиме цінність – це людські враження, адже їх неможливо скопіювати, наголошує автор. Книжки перестануть бути артефактами і перетворяться на потоки, які будуть вільно «розтікатися» перед нами на будь-якому екрані тоді, коли ми цього забажаємо. Володіння втрачатиме свою необхідність, адже реальність буде досить мінливою. 

     Компанії та уряди слідкуватимуть за нами ще пильніше. Масовий збір даних стане нормою. Цифрові одиниці легко переходитимуть одна в одну, мутуватимуть і змінюватимуться. Розмаїття варіантів медіаформ тільки зростатиме. Стане більше жанрів та піджанрів. Одні здобуватимуть популярність, інші втрачатимуть, але мало які повністю зникнуть, резюмує автор.

 

 Кадр з фільму "Той, що біжить по лезу 2049" (Джерело: its3am.com)

 

    Келлі – на відміну від Стівена Гокінга та Ілона Маска – не вважає штучний інтелект найбільшою загрозою нашій цивілізації. Він вірить, що на нас чекає м’яка сингулярність, де всі описані ним технології об’єднаються з людьми: «Це новий режим, де наші ж творіння роблять нас кращими людьми і де ми вже не зможемо жити без того, що створили». Оптимістично : )

 

Мартін Форд "Пришестя роботів"

 

 

 

  «Пришестя роботів» Мартіна Форда — це, книжка, яка допомагає по-іншому поглянути на технологічний прогрес останніх десятиліть та його наслідки, а також зрозуміти: безробіття і величезний розрив у доходах — це проблема не лише країн, що розвиваються.

    Чимало людей сподіваються на те, що автоматизація призведе до перекладання частини роботи на роботів, збільшуючи час на відпочинок без зменшення оплати, а то й її збільшення. Але наявна економічна ситуація наразі говорить про протилежне: зиск від впровадження алгоритмів отримує роботодавець та компанія-розробник. Раніше розвинуті країни з допомогою офшорингу заощаджували кошти, при цьому виплачуючи працівникам з країн, що розвиваються, значно менші зарплати, ніж немісцевим, що було досить вигідним для обох сторін. Але тепер компанії повертаються назад, створюючи максимально автоматизовані фабрики.

   Тепер вища освіта не є запорукою отримання пристойної роботи. Правда, знайомо? Не лише в Україні, а й у США, люди з вищою освітою конкурують за робоче місце, для якого вища освіта не потрібна взагалі, витісняючи претендентів без вищої освіти. Класичний сценарій «підвищ кваліфікацію — отримай роботу», на який так довго покладалися, більше не працює. 

 

 

       Така ситуація є абсурдною, адже роботи не є споживачами, а 5 відсотків населення, яке буде мати можливість купувати, не зможе утримати розвиток економіки на тому рівні, який потрібен для її функціонування та розвитку. Автор прогнозує її зупинку. Також Мартін Форд зауважує, що вірогідність створення штучного інтелекту у найближчому майбутньому є низькою, але наслідки такої події будуть значними. 

Т.Девенпорт, Д.Корбі

"Вакансія: людина. Як не залишитися без роботи в добу штучного інтелекту"

 

 

    Томас Девентпорт та Джулія Корбі більш позитивно дивляться на наше майбутнє, та все ж вбачають деякі загрози, до яких маємо поставитись серйозно. У майбутньому розумні машини відберуть, якщо не всю, то принаймні частину роботи в людей. І хоч роботи-комп'ютери почнуть захоплювати сферу прийняття рішень, інтелект людини й надалі відграватиме значну роль. Особливо, якщо вона буде здатна оперувати ширшими категоріями, ніж штучний розум, і приймати рішення за обставин, коли бракує об'єктивних даних для аналізу.

 

   Люди, які спираються у своїй діяльності на "людський фактор" та психологію, зможуть працювати в партнерстві з розумними машинами, домінуючи над штучним інтелектом у сферах, які виходять за межі суто раціонального підходу. Також через економічну недоцільність не відбудеться автоматизація специфічних сфер. Це стосується дуже вузькоспеціалізованих галузей і людей, які матимуть глибокі знанняв них. Ті, хто створюватиме наступне покоління  розумних машин, теж збережуть своє місце у майбутній системі співжиття з штучним інтелектом. Ніхто й ніколи не зможе автоматизувати інтелектуальну працю людини, яка розробляє інформаційні технології, вважають автори.

 

 

     Будуть з'являтися нові види робіт, тому що роботизація радше змушує нас знайти відповіді на завдання, які ми створюємо в процесі власної діяльності, часто не задумуючись про її наслідки: "Не запитуйте, яку ще роботу відберуть у людини розумні машини. Натомість почніть формулювати запитання інакше: до якої роботи спонукатимуть нас розумні машини?"

 

Ювал Ной Харарі "21 урок для 21 століття"

 

     Харарі не лише описує зміни, які чекають на нас, він дає інструменти, які допоможуть впоратися з ними. Ще 100 років тому люди точно знали, що їх чекатиме. Ной наводить в якості прикладу людей, що жили у ХІ ст. н. е. у Китаї. Тоді завжди були популярними професії фермера та прялі. У 21 столітті ми не знаємо навіть того, що буде через 10 років. Багато інформації, яку зараз вивчають в школах, пізніше не знадобиться, так само, як і непотрібним буде виввчення напам'ять.

    Навчання буде головним фактором можливих змін у суспільстві.  Тому на перше місце виходить комбінація «4К»: 

 

  • критичне мислення — вміння знаходити слабкі місця у чужих та власних аргументах, чітко та аргументовано виражати власні думки. Важливим компонентом є вміння задавати правильні питання;
  • комунікація — міжособистісна взаємодія, обмін інформацією, спілкування, публічні виступи;
  • колаборація (співробітництво) — це новий тренд XXI століття. Масштаби збільшилися, як і обсяги інформації, і тепер, щоб зробити щось дійсно круте, варто об’єднатися (як це роблять, наприклад, багато музичних виконавців). Інакше можна зникнути в інформаційному шумі;
  • креативність — тепер є актуальною не лише для творчих пофесій, а для всіх, хто хоче подолати численні бар’єри, що їх ставить 21 століття.

 

Книги для розвитку креативності

 

 

  Людям необхідно дати суперсилу осмислювати інформацію, вміти відрізняти важливе від неважливого, об’єднувати фрагменти інформації у загальну картину світу. Часу чекати, коли люди власноруч створять картину світу на основі отриманого масиву інформації, немає. Рішення, яке людство буде приймати у найближчі десятиліття, визначать майбутнє самого життя. І щоб не віддати долю майбутнього випадковості — варто бути готовим до постійних змін.

     Також ви можете прочитати іншу книгу автора, яка повністю присвячена майбутньому: "Homo deus. За лаштунками майбутнього".

 

      Не зважаючи на деяку песимістичність вище наведених тенденцій, розвиток технологій, який прогнозують усі ці книги, може принести людству, як користь, так і катастрофу. Усе все-таки залежить від нас, від того, чи зможемо взяти під контроль передову технологію і зрозуміти наслідки для кожного з нас, обгрунтовано з економічної точки зору розподіляти доходи, навчитися жити у новій реальності, застосовуючи нові знання і підходи, системи освіти і сприйняття світу. Тоді ми зможемо поглянути  оптимістично в майбутнє і сміливо крокувати до нього.

 

 Читайте також 5 книг, що змусять вас подивитися на світ інакше

 

Читайте нас на FacebookInstagramTwitter, Telegram

Дивіться на YouTube.


Каталог