Отрута
09.07.2018

Смертельно отруйні книги знайшли в університеті
Старі книги містять багато секретів. Міфи. Легенди. Скандали. Але дослідники з Данії знайшли щось зовсім несподіване: отрута.


Дослідники з Університету Південної Данії опублікували статтю в газеті з докладним описом смертельного відкриття. Три рідкісні книги XVI і XVII століть піддавалися рентгенофлуоресцентного аналізу. Ідея полягала в тому, що рентгенівське випромінювання могло розрізнити різні хімічні речовини на старих сторінках і, таким чином, виявляти втрачені тексти.

Вчені зацікавилися саме цими трьома книгами через те, що для їх палітурки використовувалися фрагменти невідомих середньовічних манускриптів - таких як римський і канонічний закон. У процесі вивчення фахівці помітили, що їм стало важко розбирати тексти на латині через щільний шару зеленої фарби.

«Ми намагалися визначити використовувані латинські тексти або, принаймні, прочитати деякі слова з їх змісту», - пишуть дослідники. - «Але потім ми виявили, що латинські тексти в обкладинках трьох томів важко читати через великого шару зеленого пігменту, який затушовує старі рукописні літери».
Книги були доставлені в лабораторію для більш інтенсивного аналізу. Але він видав несподіваний результат.

Дослідження показало, що це не фарба, а смертельно небезпечна отрута. «У той момент, коли ми направили промінь рентгенівського випромінювання на зелену поверхню, ми побачили фантастично велика кількість миш'яку», - розповів доцент університету Кааре Лунд Расмуссен.

«Цей хімічний елемент є одним з найбільш токсичних речовин в світі, і вплив з ним може призвести до різних симптомів отруєння, розвитку раку і навіть смерті», - пишуть дослідники.
Обставини знахідки нагадали дослідникам події роману і фільму "Ім'я троянди", в якому монахи італійського монастиря гинуть через отруєних сторінок забороненою книги.

«Чи може трапиться щось подібне в дійсності? Отруєння книгами? »
Але виявляється, пігмент ні "злим". Миш'як був загальним компонентом «Паризьких зелених» фарб і лаків 19-го століття. За однією з гіпотез, миш'як нанесли на палітурки, щоб захистити томи від комах і гризунів.

Варто зазначити, що подібна фарба, іменована паризької зеленню, широко застосовувалася в Європі в позаминулому столітті для фарбування тканин і шпалер. Тільки коли вчені пов'язали почастішали випадки смертей дітей та жінок зі складом барвника, її використання заборонили.

Тепер три книги промарковані і помістили в вентильований шафа. Їх зміст буде відскановано, щоб звести до мінімуму контакт з отруйними томами.


Каталог