Нобель
04.07.2018

Нобелівська премія з літератури цього року не буде вручатися через сексуальний скандал в літературній академії. Але їй з'явилася альтернатива.

Як раніше повідомляв ReadRate, Нобелівську премію з літератури в 2018 році вручати не будуть через скандал в Шведської академії. Але без гучного нагороди не обійдеться.

У наступному році Нобелівський комітет обіцяє нагородити одразу двох лауреатів з літератури - і за 2018, і за 2019 рік, а в цьому приз зовсім вручатиметься. Перенесення часу нагородження пов'язаний зі скандалом в Шведської академії, яка вручає Нобелівку, повідомляє BBC. Одного з членів академії звинуватили в тому, що він заздалегідь розголошував імена майбутніх лауреатів. Преса підозрює, що у витоку інформації були винні поет і член академії Катаріна Фростенсон, а також її чоловік - 71-річний режисер і фотограф Жан-Клод Арно. За інформацією ЗМІ, його також підозрюють в сексуальних домаганнях: претензії Арно пред'явили 18 жінок.

Однак понад ста шведських діячів культури вирішили не чекати, поки Нобелівка реабілітується, і створили нову, альтернативну літературну премію - вони визнали несправедливим залишати в цьому році письменників без нагороди. У Нову Академію увійшли письменники, журналісти, режисери, актори і навіть адвокати, про це повідомляє The Guardian.

Номінувати на нову премію отримали право шведські бібліотекарі. Претендувати на приз можуть автори з усього світу, які написали мінімум два романи, один з яких був опублікований не пізніше ніж протягом останніх 10 років. На відміну від Нобелівської премії, яка за статутом шукає «ідеальний роман», Нова Академія збирається нагородити твір, що показує «людей і світ». Після формування списку номінантів почнеться народне голосування. Від 4 до 10 творів за його підсумками увійдуть в шорт-лист, кращу з цих книг вибере і нагородить професійне журі. Переможця назвуть у жовтні - в місяці, коли Нобелівський комітет традиційно оголошує своїх лауреатів. Премія буде вручена 10 грудня цього року, про суму призу поки не повідомляється. 11 грудня після церемонії нагородження альтернативна літературна академія буде розпущена. За задумом творців, діяльність Нової Академії буде позбавлена ​​«упередженості і сексизму».


Каталог