Інтерв'ю з Твоя полиця
30.11.2017

   Буктюби – досить нове явище в українському книжковому просторі. Скільки часу Ви створюєте відеоогляди і що змінилося за цей час у сфері відеоблогів про книги?

   - Стабільно працювати над книжковими відео почала рік тому. І вкотре переконуюсь, що книги - це дуже круто і цікаво. А взагалі, ідея створення проекту «Твоя Полиця» почалась із моєї бакалаврської роботи. За таке натхнення і поштовх до роботи, велике дякую Антоніні Палійчук:)



   Одразу впадає в око, що огляди книг від «Твоєї полиці» незвичайні. Ви - найбільш таємничий буктюбер – глядачі не можуть бачити вашого обличчя, лише слухати розповідь. Чому Ви обрали саме такий формат?

    - Гадаю для того, щоб більшу увагу акцентувати на книгах, щоб максимально наблизити глядача до роману чи детективу, про який розказую. От дивитесь ви відео, слухаєте, роздумуєте і по завершенні огляду буде класно, якщо у вас сформується об’єктивна думка про книгу, читатиму я її чи ні.



   Ваші огляди – це ще й цікаве оформлення, робота з дизайном, особливий творчий підхід. Цим займаєтеся персонально Ви? Чи, можливо, у Вас є ціла команда, яка працює над створенням відео?

   - Лише я. І ви не подумайте, що це складно. Ба більше, якщо вам це дуже подобається, ви робитимете це із задоволенням. Я люблю креативити. Придумувати щось новеньке, одним словом ускладнювати собі життя:)


  У одному зі своїх відео Анна Лисенко розповідає, що завдяки роботі над відеоблогами вона почерпнула для себе дуже багато речей, не пов’язаних з книгами, як, наприклад, монтаж відео, написання сценаріїв. Що Ви знайшли для себе нового? Що було найцікавішим?

    - Хм...почерпнути завжди є що. Будь-яка робота тягне за собою нові навички та знання. І це класно, бо ви не стоїте на місті, ви рухаєтесь, ви живете. Так як за спеціальністю я журналіст, мені працювати над проектом Полиці було простіше. Звісно, коли починала працюват инад проектом, ще не була асом у роботі з монтажем, але недоспані ночі та відеоуроки дають своє. Гадаю, якщо ви перегляните моє перше відео, і останнє - ви зрозумієте, про що я говорю.



    Якщо поглянути збоку, то видається, що знімати відео-огляди – це дуже весело і просто. А насправді – це неймовірна робота. Що для Вас є найважчим, як вдається перебороти це і що найбільше надихає?

   - Просто, якщо про це говорити:) А якщо це робити, то це трішки складніше. Першим ділом потрібно прочитати книгу, написати свою думку про неї, знайти правильне світло, зробити розкладку, зняти відео, записати начитку, потім монтаж і публікація. Кожен крок важливий по-своєму, бо без нього не вийде цілісна картина. Найважчим... думаю є те, що ти не можеш усім одразу показати увесь відзнятий матеріал, бо є придуманий стиль і його потрібно дотримуватися. Надихають глядачі! Коли тобі пишуть, що ти робиш цікаву справу і це не даремно, кажуть продовжувати у тому ж дусі - це спонукає старатися і вдосконалюватися.



   Ви мабуть багато читаєте. Скажіть, яка книга за останній час Вас найбільше вразила? Чи співпадають ваші улюблені книги з книгами, про які розповідаєте?

   - Так, читаю немало;) Але це вже не таке читання, коли ти насолоджуєшся однією книгою місяць, ти вникаєш у всю суть, ти переживаєш її. У моєму випадку я стараюсь, звісно, проникнутися книгою, але коли ти читаєш близько 6-9 книг за місяць. Ти ніби перебрав трішки «винішка». Можеш сплутати свої емоції, і набратися поганої манери, і це все через перенасичення. Хоча, як завжди є винятки. З таких книг моїм винятком є книга « Прислуга». Читати яку мені хотілося все більше і більше. Авторка Кетрін Стокетт велика молодець, що підняла таку важливу тему на розгляд (Проблему рівноправноправ‘я для всіх).Яскрава, сильна книга, що запам’ятовується. Гадаю, таку книгу треба мати в своїй домашній бібліотеці. Бо вона зуміє доторкнутися до глибини вашої душі.


   Буктюбери отримують книги від видавництв безкоштовно. Також Ви співпрацюєте з сайтом про книжки http://yourshelf.com.ua/. Можливо, у Вас є улюблені видавництва, співпраця з якими найбільш приємна і цікава? Як взагалі оцінюєте українські видання? Що радує, а можливо є якісь речі, як варто допрацювати?

   - Наші видавництва вийшли на новий рівень і давно тішать читачів. Справді, просто погляньте на цю якість друку, казкові ілюстрації і українську мову. Моїми улюбленцями є BookChef. Напевне через те, що у них великоформатні книги та дуже якісні книги. Але ви не думайте, що я не люблю інші. Віват, ВСЛ, КСД, #Книголав, Основи та інші всі вони дуже класні! Що допрацювати? Кількість. Я все хочу більше та більше таких класних книг бачити на полицях книгарень.



   Які огляди найбільше запам’яталися, є для Вас особливими? Про які книги хотілось би розповісти в майбутньому?

   Особливим відео є огляд на книгу Одрі Ніффенеггер «Дружин мандрівника у часі». Першим відзначу що книга дуже мені сподобалась. Другим: це те, що відео не характерне для каналу Твоя Полиця». Оскільки там є я:) Саме за цим відео глядачі можуть познайомитися зі мною.
Про які книги розповісти? Хочу більше знімати про Стівена Кінга та Марка Леві. Саме вони є моїми улюбленим авторами.



   Незабаром Новий рік та Різдво Христове. Чи буде на каналі «Твоєї полиці» якийсь тематичний огляд? Яких ще цікавинок варто чекати найближчим часом?

  - Оо звісно, це дуже магічна пора. Тому і будуть розіграші і цікаві новорічні книги. Одним словом заходьте на ютюб канал «Твоя Полиця» і милуйтеся Різдвяними новинками.



   І традиційно просимо побажати щось читачам Книгарні «ТУТ».

  Беріть книгу і читайте. Це працює. От уявіть, берете ви книгу, читаємо її... Потім і більший словниковий запас, і гарна мова. Що ж, може спробуєте?


Каталог