бібл
09.08.2018

Останки величної будівлі, які могли зберігати в собі до 20 000 сувоїв, виявлені в центральному Кельні.

У Німеччині археологи виявили частини будівлі старовинної бібліотеки. За попередніми даними, знахідка відноситься до II століття нашої ери. За словами дослідників, вона була побудована римлянами близько 1,8 тис. Років тому.

Частини стін розміром 80 на 50 сантиметрів і нішу знайшли під час робіт в центрі Кельна ще в 2017 році на території однієї з церков. Археологи деякий час досліджували знахідку.

Спочатку вважалося, що споруда служила залом для громадських зібрань. Однак, за словами одного з учасників розкопок Маркуса Тріра, експерти були сильно здивовані "незвичайними нішевіднимі заглибленнями" в стіні, в яких, імовірно, розміщувалися книги і сувої.

Археологи порівняли фрагменти знайденої споруди з описами будівель в інших стародавніх містах, зокрема в античному Ефесі, розташованому в сучасній Туреччині. Після проведеного дослідження вони прийшли до висновку, що руїни, виявлені на центральній площі Кельна, є залишками старої в Німеччині бібліотеки. Як припускають вчені, спочатку будівля розміром близько 20 на 9 метрів мала два поверхи, але згодом було розширено. В даний час розкопки в даній місцевості тривають. Те, що залишилося від стародавньої бібліотеки, буде інтегровано в нову будівлю церкви.

«Нам потрібен час, щоб порівняти паралелі - ми змогли встановити, що ніші були занадто маленькими. Але в той же час вони являють собою свого роду шафи для сувоїв. Вони дуже характерні для бібліотек - подібні бібліотеки були в Ефесі (древнє місто) », - сказав представник одного з музеїв Кельна доктор Шмітц.

За припущеннями археологів, в бібліотеці могло перебувати близько 2 тисяч різних старовинних сувоїв.

Фахівці вважають, що знайдене будівля можна назвати однією з ранніх публічних бібліотек Німеччини.

В даний час частини знайденої стіни і ніші стародавньої будівлі реставрують. Надалі їх планують відкрити для перегляду публіки. На сьогоднішній день одна з найвідоміших визначних пам'яток Кельна - великий готичний собор, до того ж на території міста збереглася безліч пам'ятників римської історії. Виявлена ​​бібліотека, разом зі стінами, міськими воротами і акведуками, а також з незвичайними мозаїками і історичними каналізаційними каналами стане важливою частиною давньоримського спадщини Німеччини.


Каталог