10 несподіваних фактів про "Щоденник Лоли" та серіал "Школа"
23.10.2018

Український серіал «Школа» від каналу «1+1» зібрав 50 мільйонів переглядів на YouTube, а історія однієї з головних героїнь – школярки Лоли – завдяки Ользі Купріян стала окремою книжкою. Приквел «Щоденник Лоли» наповнив образ персонажки деталями й подробицями, на які в серіалі забракло часу. Здебільшого новелізації кінопродуктів вдаються млявішими й менш цікавими за оригінал. Але не в цьому випадку.

 

Книжкова Лола багато часу присвячує розвитку свого блогу та молодшим братам і сестрі, а інколи навіт вчиться : )

 

1. У книзі, як і серіалі, немає щасливих, гармонійних і геть безпроблемних персонажів.

 

2.10 серій - саме стільки потрібно було подивитися авторці книги О. Купріян, щоб почати симпатизувати головній героїні. Спочатку вона їй взагалі не сподобалася: підступна, поверхова, і справляє враження не дуже розумної

 

3.Фінал книги відрізняється від фіналу серіалу.

 

4.Улюблений роман Лоли – «Поліанна» Елеонор Портер. У виконавиць ролей Лоли (Єлизавети Василенко) та Ніки (Ірини Кудашової) улюбленими є "Кіт на ім'я Боб" Джеймса Бовена та "Провина зірок" Джона Гріна відповідно.

 

5.У серіалі та книзі підіймається тема альтернативних методів й новітніх тем у викладенні шкільного матеріалу. Особливо це стосується нових вчителів. А також самої Лоли, яка дуже не любить вчити вірші (читайте уривок нижче), зате замінює це прослуховуванням пісень та чудово орієнтується у  назвах  («так ніхто не кохав», «ти знаєш, що ти людина?», «чому являєшся мені у сні?»).

 

6.Є у книзі та серіалі алюзії до творчості Набокова і його магнум опусу "Лоліти" . Книжка надає  мрії Лоли про старшого чоловіка (яка насправді часто є підлітковим трендом) психоаналітичне пояснення. Лола – сирота, і їй страшенно бракує батьків, їхньої любові та турботи, тому вона шукає серед хлопців того, хто зможе хоч трохи замінити їй постать батька. Ця деталь надає об’ємності її стосункам із Пашею.

 

7."Щоденник Лоли" - про справжнє життя, реальні проблеми, з якими стикаються підлітки. У книзі можна знайти багато практичних порад.

 

8. В реальному житті Ліза Василенко – теж популярна українська блогерка. Після зйомок у стрічці дівчина зібрала у своєму Інстаграм понад 400 тисяч підписників.

 

9. Лола-блогерка тягне на письмі звуки, ставить  три крапки, виділяє щось капслоком, має слова паразити, інколи трошки лається. І таких 200 сторінок(!). І це абсолютно нелітературне мовлення звучить живо, переконливо і прекрасно. 

 

10. Книга буде цікава підліткам, яких турбує тема сексу, адже це одна з головних теми, як серіалу, так і книги. Також книга буде цікава і батькам, які хочуть більше зрозуміти своїх дітей.

 

Ми підібрали для вас уривки з цієї чудової сучасної піділткової книги

 

 

 

9 листопада

М-да, Антон Володимирович сьогодні вліпив мені одиницю. Не вивчила вірш Франка «Чого являєшся мені у сні?». Кому взагалі треба вчити вірші?! Сьогодні все можна нагуглити! На якій планеті ви живете, дорогенькі вчителі?! Який у цьому взагалі сенс? Окей, я розумію розв’язувати задачки (хоч кому вони РЕАЛЬНО треба в житті?!). Розумію сенс фізики, астрономії. Паша писав реферат про якогось геніального фізика, паралізованого, він навіть говорити сам не міг. За нього «говорив» спеціальний апарат, пересувався він в інвалідному візку… Коротше, звучить і виглядає це все дуже стрьомно. Паша каже: «Шкода, що така розумна людина має таке… нерозумне тіло… Цікаво, що б він зробив, якби не був прикутий до візка?» (Паша такий бота-а-а-а-ан! Усі реферати він пише САМ!) Я навіть розумію сенс писати твори, бо мені це дуже в тему для мого блогу. Але навіщо людей примушують вчити вірші в добу вай-фаю та мобільного інтернету — не розумію! А ще А. В. написав мені зауваження в щоденник, бо я йому начебто нагрубила. Спитала, чого він примушує нас робити дурниці й витрачає наш час даремно. Він спершу почервонів, а потім побілів. Я думала, буде кричати, як Дарина, але він тільки глибоко вдихнув. Паша загинав пальці — дорахував до восьми. Тоді А. В. сказав, що якби у світі не було віршів, люди б вибухали від горя та страждань, навіть від краси, яку часом неможливо бачити без сліз. Я думала, він зараз заплаче. Паша дуже докірливо на мене подивився тим зі своїх поглядів, який сповіщає, що я впорола дурницю. Тоді я вирішила все виправити і врятувати ситуацію, щоб учитель не розплакався на уроці. Хоч якби це зняти на відео, був би хайповий матеріал! Я спитала, чи можна довести свою думку? Антон остовпів, але дозволив. Я вочевидь перебила йому щось важливе, про що він хотів договорити, але передумав. Тоді я дістала смартфон і загуглила «Чого являєшся мені у сні?». Ого, виявляється, є така пісня! Коротше! Я включила трек на повну гучність, і всі слухали. Сказала, що в наш час немає проблем у тому, щоб учити щось напам'ять. Навіть абетку чи табличку множення легко знайти в інтернеті. Потім я сказала, що якби на всі вірші, які нас змушують вчити у школі, були прикольні пісні, то вчити літературу було б іще більш-менш стерпно. Але А. В. все одно вліпив мені одиницю за невиконану домашку. Бо він задавав вивчити вірш. Але визнав, що мої аргументи цікаві, і він подумає, як можна застосовувати це на уроках. Тю. Відморозився, коротше.

Ввечері

Паша таке зробив, таке! Щось супермегаромантичне, як у кіно! І дозволив виставити це у мій блог, а-а-а! Невже він змінив свою думку?! Упс, прийшла бабуся і просить помити і вкласти малих, допишу пізніше.

Перед сном

Ледь не заснула, поки читала дітям на ніч. Якщо вони й завтра змусять мене читати про Котигорошка чи Кривеньку Качечку, я закричу! Як можна сто разів слухати одне й те саме?!! Майже всі сили пішли на те, щоб не заснути поруч із ними. Повкладалися на мене, наче я їхня подушка, ковдра і матрац водночас. Одна пара ніг на правій нозі, друга на лівій, по голові на обох плечах, третя голова на животі. Поки все це спляче й тепле царство знімеш із себе, щоб не збудити, триста разів упрієш. Але я дуже, дуже досвідчена в цьому плані))). Ху-у-ух!

То на чому я зупинилася? Ага, Паша записав кавер на «Чого являєшся мені у сні?». Дуже круто звучить, бо Паша співав різними голосами — то тонко, то грубо, не пам'ятаю, як називається цей голос — баритон чи що? Немає коли гуглити. Паша кумедний. Сказав, що дозволяє використати відос у блозі за умови, що я напишу: «Це зняв мій хлопець». Так, наче я б сама цього не написала! Та він найкращий хлопець у світі! Треба не забути ще змінити статус на «Зустрічається».

 

 

 

 

 


Каталог