Всесвітній день письменника
03.03.2018

      Всесвітній день письменника (World Day of the writer) відзначається практично у всіх країнах щорічно 3 березня. Повна назва цього свята Всесвітній день миру для письменника, він був введений рішенням 48-го конгресу Міжнародного ПЕН-клубу (International PEN Club), який проходив з 12 по 18 січня 1986 року.

      ПЕН-клуб засновано в Лондоні в 1921 році. Назва організації - абревіатура, утворена першими літерами англійських слів Poets, Essayists, Novelists. Цікаво, що абревіатура в даному випадку збігається зі словом pen - в перекладі з англійської - ручка. Ідея створення організації належить англійській письменниці Кетрін Емі Доусон-Скотт (Mrs. C.A. Dawson Scott). Першим президентом ПЕН-клубу став Джон Голсуорсі (John Galsworthy). У 1923 році відбувся перший міжнародний конгрес ПЕН-клубу в Лондоні, в той час пен-центри були створені в 11 країнах світу. Сьогодні подібні центри діють в 130 країнах.

      Це міжнародне об'єднання письменників, яке, як сказано в Хартії ПЕН-клубу, «виступає в захист принципів свободи інформації всередині кожної країни і між всіма країнами». Eго члени зобов'язуються виступати проти придушення свободи слова в будь-якій її формі в тих країнах і суспільствах, до яких вони належать, а також у всьому світі, коли це є можливим.

      Саме ж свято - Всесвітній день письменника - сьогодні відзначається в багатьох країнах світу, причому не тільки письменниками, а й вважається професійним святом усіх представників «четвертої влади». Нерідко до цього дня приурочені церемонії вручення різних літературних премій і вшанування літературних діячів.


Каталог