Видання "The Independent" про книгу оповідань Тома Хенкса
13.02.2018

       Люсі Шоулз із «The Independent» розгромила першу збірку коротких оповідань оскароносного актора Тома Хенкса «Uncommon Type» («Невідомий тип»), що з'явилася цієї осені. Вона порівняла їх прочитання з «видаленням зубів» у дантиста і порадила «американському національному надбанню займатися своєю буденною роботою».

      Що ж не так з творінням Хенкса? Кожна з цих коротких історій була присвячена якійсь одній з друкарських машинок колекції актора. В ідеалі він мріяв, щоб і кожна розповідь була видрукувана на тій же машинці, про яку йшла мова в історії. На обкладинці написано: «кілька історій», проте в 400-сторінковій колекції міститься 17 розповідей - «від жахливих до явно посередніх», які, за словами критика, «написані будь-ким ще, я не бачу, як цю колекцію опублікували б».

      «Дивно широкі за обсягом» розповіді Хенкса включають історію з Америки 50-тих років «подібно спогадам про порятунок рядового Райана», є «футуристична розповідь про подорожі в часі; тобто сучасна історія про хороших сусідів, в якій четверо друзів відправляються на Місяць (відтінки «Аполлона 13»)», історію про Нью-Йорку 1970-х років.

      За словами Шоулз, Том пише про «простих людей», вживаючи жаргонні слова, часто використовує кліше, та й «Америка Хенкса - занадто спрощена країна свободи, це місце, де важка робота і оптимізм відразу ж окупаються».

      І в кінці виносить вирок: «Це миле марнославство, але не більше того. На жаль, самі історії Хенкса так само застаріли, як його старі машинки, вони такі ж громіздкі і шумні».


Каталог