Стівен Хокінг і його книги
17.03.2018

      Хокінг, який помер в своєму будинку в Кембриджі, в віці 76 років, став публічною особою наукового генія. Він з'явився в «Зоряному шляху» і «Теорії великого вибуху», озвучив себе в серіалі «Сімпсони» і написав бестселер «Коротка історія часу». Він продав 10 мільйонів екземплярів цієї книги, хоча багато читачі не дочитали її до кінця. Книга названа «найменш читаним бестселером».

      У певному сенсі Хокінг був спадкоємцем Альберта Ейнштейна геніальної знаменитості, і він помер у 139-ту річницю дня народження Ейнштейна.

      Будучи фізиком і автором численних бестселерів, доктор Хокінг не дозволяв, щоб фізичні обмеження заважали йому шукати відповідь на важливе питання про те, звідки виник Всесвіт.

      «Жоден учений з часів Альберта Ейнштейна не будив так уяву громадськості і не притягував до себе десятки мільйонів людей з усього світу», - сказав в інтерв'ю професор теоретичної фізики з Нью-Йоркського університету Митио Каку (Michio Kaku).

      Доктор Хокінг зробив це в основному завдяки своїй книзі «Коротка історія часу: від Великого вибуху до чорних дір», яка була видана в 1988 році. Тираж книги перевищив 10 мільйонів екземплярів, і на її основі Еррол Морріс (Errol Morris) зняв документальний фільм. Фільм 2014 року про життя Хокінга «Теорія всього» був номінований на кілька нагород Кіноакадемії, а зіграв Хокінга Едді Редмейн, за що отримав «Оскара» за кращу чоловічу роль.

      У світі науки доктора Хокінга пам'ятатимуть головним чином за дуже дивне відкриття, що містить алогізм і парадокси. Коротко його можна викласти так. Коли чорна діра не чорна? Коли вона вибухає.

      Ця робота стала переломним моментом в історії сучасної фізики, який настав у кінці 1973 року, коли доктор Хокінг вирішив застосувати квантову теорію, як називають дивні закони субатомной реальності, до чорних дір. Провівши довгі і складні розрахунки, Хокінг на свій подив виявив, що чорні діри - ці міфологічні аватари космічного апокаліпсису - насправді не є чорними. Він з'ясував, що з часом вони поступово згасають, виділяючи радіацію і частки, а в кінці вибухають і зникають.

      Його розрахунки, у вигляді тез опубліковані в 1974 році в журналі «Nature» під заголовком «Вибухи чорних дір?», й отримали високу оцінку в науковому світі. Вчені сьогодні називають його відкриття першою важливою віхою в спробах знайти єдину теорію природи і з'єднати гравітацію з квантовою механікою, які по-різному пояснюють мале і велике, а також дати пояснення Всесвіту, який сьогодні здається нам як ніколи дивним і незнайомим.

      Відкриття Хокінга перевернуло чорні діри з ніг на голову. В теорії Хокінга вони з руйнівників перетворилися в творців, або принаймні, в переробників, і направили мрію про кінцеву теорію за дивним новим шляхом.

      «Ви можете запитати, що станеться, якщо хтось стрибне в чорну діру, - сказав Хокінг, даючи в 1978 році інтерв'ю. - Я не думаю, що він виживе після такого стрибка. З іншого боку, - додав він, - якщо ми пошлемо когось стрибнути в чорну діру, ні він, ні його атоми не повернуться, а ось його енергія маси повернеться. Можливо, це може бути застосовано до всього Всесвіту».

      Космолог і радник доктора Хокінга з Кембриджа Денніс Сіаму (Dennis W. Sciama) назвав статтю Хокінга в журналі «Nature» «найпрекраснішою роботою в історії фізики».

      Теоретик з Прінстонського Інституту передових досліджень Едвард Віттен (Edward Witten) сказав: «Спроби краще зрозуміти відкриття Хокінга майже 40 років породжують численні свіжі думки і ідеї, але до повного розуміння нам ще далеко. Це відкриття досі здається новим».

      Хокінг написав безліч книг про чорні діри, Всесвіт, час. Ми пропонуємо невелику добірку - книги фізика Стівена Хокінга, які просто необхідно прочитати.

"Коротка історія часу"

      Це найпопулярніша книга Стівена Хокінга, вперше видана в 1988. У книзі розповідається про появу Всесвіту, про природу простору і часу, чорні діри, теорії суперструн і про деякі математичні проблеми, однак на сторінках видання можна зустріти лише одну формулу E = mc². Книга з моменту виходу стала бестселером і продовжує ним залишатися.

"Чорні діри і молоді всесвіти"

      Це збірка есеїв видатного фізика, написаних ним в період з 1976 по 1992 рік. Це і автобіографічні нариси і роздуми автора про філософію науки, про походження Всесвіту і його подальшу долю.

"Світ в горіховій шкаралупі"

      Це ще одна науково-популярна книга Хокінга про походження Всесвіту і природу простору та часу.

"Вищий задум"

      У цій книзі Стівен Хокінг і Леонард Млодінов викладають актуальні наукові гіпотези про таємниці світобудови. Короткий, дивовижний і багато ілюстрований путівник по відкриттях, які змінюють наші уявлення і загрожують деяким з найбільш дорогих нам переконань. Коли і як почав бути Всесвіт? Чому ми знаходимося там, де знаходимося? Яка природа реальності? Чому Всесвіт налаштований саме таким найтоншим чином, який дозволяє існувати людині? Всі ці питання і можливі відповіді є в книзі.

"Теорія всього"

      Це історія Всесвіту, розказана Стівеном Хокінгом в звичній манері і доповнена фантастичними знімками космічного телескопа "Хаббл". Книга об'єднує сім лекцій, що охоплюють широкий діапазон тем: від Великого вибуху і чорних дір до теорії струн. Автор описує уявлення про Всесвіт - від постулату про те, що Земля має форму кулі, до теорії про розширення Всесвіту, заснованої на недавніх спостереженнях.

"Моя коротка історія"

      Це автобіографічна книга Хокінга, пронизлива по своїй щирості. Йому в двадцять один рік був поставлений страшний медичний діагноз, що передбачав лише коротке перебування в цьому світі. Він розповідає про своє життя, сповнене постійної боротьби. Беручи свою хворобу та інвалідність як неминучість, він виявляє небувалу духовну міць і підкорює нас силою свого інтелекту.

      Свій 60-й день народження Хокінг відсвяткував, піднявшись в небо на повітряній кулі. На тому ж тижні він зламав ногу, повертаючи на своєму кріслі-каталці з електромотором.

      У квітні 2007 року, через кілька місяців після свого 65-го дня народження, Хокінг взяв участь в польоті в невагомості на борту спеціально обладнаного літака «Боїнг 727» з м'якою внутрішньою обшивкою. Цей літак летить по траєкторії американських гірок, створюючи нетривалі періоди невагомості. Це була прелюдія до польоту в космос на борту космічного корабля компанії «Вірджін Галактик».

      Відповідаючи на питання про те, чому він йде на такий ризик, доктор Хокінг сказав: «Я хочу показати, що фізичні вади - не перешкода для людини, якщо вона не падає духом».


Каталог