Сім основних сюжетів у книгах
18.12.2017

 

      Крістофер Букер в своїй книзі «Сім основних сюжетів: чому ми розповідаємо історії» описав сім сюжетів, на основі яких, за його думкою, написані всі книги в світі.

  1. «Із грязі в князі» - назва говорить сама за себе. Найяскравіший приклад, знайомий всім з дитинства - Попелюшка. Герої - звичайні люди, котрі відкривають у собі щось незвичайне, завдяки власним зусиллям або по збігу обставин опиняються "на вершині".
  2. «Пригоди» - важка подорож в пошуках важкодоступної цілі. На думку Букера, сюди потрапляють Одісей та Ясон, крім того можна також віднести «Копальні царя Соломона» та «Навколо світу за 80 днів».
  3. «Туди й назад». В основі сюжету намагання героя, вирваного зі звичного йому світу, повернутись додому. Це і «Робінзон Крузо», і «Аліса у Задзеркаллі» і багато інших.
  4. «Комедія» - це не просто загальний термін, це певний вид сюжету, який розвивається за власними правилами. В цю категорію потрапляють всі романи Джейн Остін.
  5. «Трагедія». Коли кульмінацією є смерть головного героя через будь-які недоліки його характеру. Зазвичай це бажання влади. Це, перш за все, «Макбет», «Король Лір» та «Фауст».
  6. «Воскресіння» - герой знаходиться під владою прокляття чи темних сил, і з цього стану його виводить чудо. Яскравий приклад цього сюжету також знайомий з дитинства – Спляча красуня, пробуджена поцілунком принца.
  7. «Перемога над чудовиськом» - з назви ясно, в чому полягає сюжет - герой бореться з монстром, перемагає його і отримує «приз» - скарби або любов. Приклади: Дракула, Давид і Голіаф.

Каталог