Що таке віммельбух і з чим його їсти?
17.11.2017

 

   Віммельбух (нім. Wimmelbilderbuch — «мерехтлива книжка») — розвивальна книжка-розглядалка для дітей з яскравими, деталізованими, максимально насиченими візуальною інформацією ілюстраціями. Такі книжки користуються великою популярністю в німецьких сім'ях. В Україну вони прийшли на початку 2000-х років.

 

 

  Книжка-віммельбух містить мінімум тексту (або взагалі без тексту), наповнена деталями і з першого погляду нагадує комікс. Кожна книжка має героїв, з якими відбуваються цікаві та кумедні події протягом дня, місяця, року. Це дає можливість дитині кожного разу по-новому «читати» картинки і придумувати нові історії. Основне призначення такої книжки — ознайомлення з навколишнім світом, розвиток мовлення та уяви.

 

 На початковому етапі (або з молодшими дітьми) можна просто роздивлятися яскраві малюнки. А далі задіювати різні ігри. Наприклад, можна погратися у гру "Знайди і покажи". Дорослий називає предмет або тварину, а дитина показує. Також дуже корисно пропонувати дитині інший вид діяльності - коли малюк сам вказує на щось і називає; якщо це тварина чи машина - можна уточнити, які звуки вона видає.

 

 

 Особливістю віммельбухів можна вважати велику кількість дрібних малюнків на одній сторінці. Однак цього не варто боятися. Навпаки, велика кількість деталей зазвичай вражає дитячу уяву і стимулює фантазію. Можна задавати додаткові запитання - "Як ти думаєш, куди так поспішає ця білочка?", "Куди подорожує цей дідусь?", "Скільки людей ти бачиш на вулицях міста?"

 

 

 

  Дорослі зазвичай теж отримують величезне задоволення від розглядання віммельбухів. Тим приємніше вам буде вигадувати разом цікаві історії. Але крім радості, ці книжки також мають пізнавальний ефект. Вони допоможуть вивчити назви тварин і предметів, кольори і цифри, покажуть, як виглядають різні країни, познайомлять з аеропортом і будівництвом - і все це без зусиль, непомітно для дитини. 

 

 

  Крім того, "мерехтливі книжки" допоможуть вам розвивати увагу і конценрацію вашої малечі. Грайтеся, шукайте - і паралельно тренуйте пам'ять і вміння зосереджуватися. У майбутньому ці навички стануть у нагоді для маленького книголюбчика.

 

Автор статті: Ковальчук Наталя

 

 

 


Каталог