Що читати, щоб писати: 5 книг про письменницьку майстерність
10.01.2018

 

   

    Де узяти натхнення, як подолати страх чистої сторінки та з чого складається сильний текст? Своїми секретами на сторінках україномовного нон-фікшну діляться письменники, журналісти та професійні копірайтери. Ми підібрали 5 книжок, які варто прочитати всім, хто за професією чи покликанням вже працює або тільки починає роботу з текстом.

 

Ростислав Семків "Як писали класики"

   Ми недарма згадуємо першою саме цю книгу. У ній ви знайдете не стільки сукупність практичних порад (хоч і їх вистачає), скільки натхнення у чистому вигляді. 7 есеїв про найвідоміших письменників ХХ століття мотивують спочатку перечитати їхні твори, а потім сісти за написання власних.

  Ростислав Семків, директор видавництва «Смолоскип», літературознавець, критик і викладач, вишукує у творчості Агати Крісті, Джорджа Орвелла, Рея Бредбері, Курта Воннеґута, Мілана Кундери, Маріо Варґаса Льйоси та Умберто Еко те найважливіше, що зробило їх видатними письменниками. Звідки вони брали ідеї? Якими принципами послуговувалися? Нарешті, які техніки письма використовували?

   Кожен розділ присвячений окремій постаті та складається з трьох частин. Перша – це біографія, яка так чи інакше вплинула на творчість автора. Друга – секрети майстерності, якими охоче ділилися самі письменники. А третя частина – аналіз їх успіху з літературознавчої точки зору.

 

   Вам сподобається, якщо ви:

  • фанат хоча б одного з вищезгаданих авторів;
  • завжди хотіли зазирнути на письменницьку кухню;
  • плануєте написати власну книгу;
  • цікавитеся, як створювалися літературні шедеври.

 

Стівен Кінг «Про письменство»

 

 

   «Той, хто продав стільки примірників худліту, як я, точно має що сказати про письменство», – так Король жахів починає свої мемуари про ремесло. І якщо після слова «мемуари» ви уявили собі 300 сторінок нудних повчань молодим авторам, ви погано знаєте Кінга. Адже читання цієї книги більше схоже на дружню розмову.

   «Про письменство» – це іронічна й відверта розповідь про власне життя, залежності, кохання і, звісно ж, творчий шлях. Автор розкриває перед нами свій «ящик з інструментами» та дає безліч практичних порад щодо стилю, роботи з героями, сюжетом і діалогами. Аби не бути голослівним, Кінг додає реальні приклади, включно з власною чернеткою із рукописними примітками. Хоча головну свою заповідь Стівен Кінг формулює одним реченням: «Якщо хочете бути письменником, понад усе треба робити дві речі: багато читати й багато писати».

 

    Вам сподобається, якщо ви:

  • бажаєте досягти такої ж продуктивності, як у Кінга;
  • хочете отримати список рекомендованої літератури на наступні кілька років;
  • прагнете вдосконалити техніку власного письма;
  • цікавитеся творчістю Короля жахів.

 

"Пиши сильно"

 

 

    З усієї підбірки ця книга, мабуть, має найбільше шансів стати настільною для усіх, хто має справу з написанням текстів. Чого ще чекати від посібника, який упорядкував Центр літературної освіти?

  В основу книжки покладено досвід близько сотні програм письменницької майстерності, організованих ЦЛО. 15 розділів найважливішої теорії (від вибору теми до редагування готового твору), практичні вправи і поради сучасних українських літераторів. А ще цитати, схеми та безпосередні малюнки ілюстраторки Мирослави Скири.

    Це навіть не книга, а так званий воркбук – після кожного розділу є завдання, які можна виконувати прямо в книжці. Тож «Пиши сильно» – це не просто гучний заклик, це корисна інструкція до вдосконалення своїх навичок тут і зараз.

 

    Вам сподобається, якщо ви:

  • давно шукали настільну книгу про техніку письма;
  • дуже хотіли, але не втрапили на курс письменницької майстерності;
  • побували на курсі письменницької майстерності, але загубили конспект;
  • полюбляєте без докорів сумління писати в книжці ручкою.

 

Стаська Падалка «В очікуванні копірайтера»

 

   За визначенням самої авторки, це «драма про небувалий копірайтинг у восьми діях».  І якщо у назві вам почулася алюзія на «В очікуванні Годо» Семюеля Беккета, ви не помилися. Як і у Беккета, герої Падалки – Письменник, Філологиня і Маркетолог – даремно чекають. Але не Годо, а всемогутнього Копірайтера – майстра неймінгу, постингу та текстів, що продають.

  Чекаючи на його прихід, герої діляться власними секретами письменницької справи. Таким чином Стаська Падалка підводить нас до власної інтерпретації професії копірайтера. Її, може, зовсім і не існує, натомість є синтез літературної майстерності, філологічних знань та маркетингового досвіду.

 Попри незвичний задум і жанр, у книзі є достатньо практичних порад, прикладів та технік удосконалення роботи з текстами. А ще «В очікуванні копірайтера» можна придбати як українською, так і російською – книга вийшла одразу двома мовами.

 

Вам сподобається, якщо ви:

  • заробляєте на життя написанням комерційних текстів;
  • втомилися пояснювати рідним, хто ж такий копірайтер;
  • вважаєте, що усі книги про копірайтинг схожі одна на одну.

 

Таня Стус «Письмонавтика»   

 

 

    Чи хотілося вам писати у школі? Б'ємося об заклад, що у шкільні роки письменство видавалося не таким вже й захопливим, а написання творів – геть нудним. Книжка Тані Стус має на меті показати сучасним школярам, що створювати літературу не менш цікаво, ніж її читати, а майстерності досягають не тільки дорослі.

    «Письмонавтика» – це посібник із креативного письма, розроблений спеціально для дітей молодшого та середнього шкільного віку. Тут є і теорія, і практичні завдання, і поради дитячих письменників, і навіть словничок літературних термінів.

    Книжка написана зрозуміло й цікаво, у ній багато ілюстрацій, схем та місця для записів. Сьогодні майже кожна професія вимагає навички влучно викладати думки на письмі, тож ми рекомендуємо «Письмонавтику» усім школярам, навіть тим, хто поки що не мріє про славу Гемінґвея.

 

Підліткові сподобається, якщо він:

  • хоче краще писати твори у школі;
  • має бурхливу фантазію та постійно вигадує історії;
  • любить читати та уроки літератури;
  • пише вірші чи оповідання або планує робити це в майбутньому.

 

Шукайте ці та інші книжки у мережі книгарень «ТУТ»!  

Читайте, тренуйте свою майстерність, пишіть власні книги,

і ми обов'язково напишемо про них у нашому блозі :)

 


Каталог