Присудження Нобелівської премії з літератури можливо перенесуть
29.04.2018

      Як повідомили Radio Sweden джерела в відділі культури, в цьому році шведська Академія може відкласти присудження Нобелівської премії по літературі на 2019 рік - і вручити відразу дві нагороди, «одну за цей рік і одну за наступний». На думку джерела в академії, «це єдина можливість зберегти хоч якийсь престиж».

      Після декількох тижнів газетного галасу навколо скандалу в установі, коли її постійний секретар і ще 4 члени подали у відставку, Академія не зможе присудити престижну премію в 2018 році. Джерело в Академії повідомило Radio Sweden, що для відновлення роботи Академії може знадобитися час, щоб повернути собі довіру громадськості після скандалів, в результаті яких 5 її членів, включаючи колишнього постійного секретаря Сару Даніус, відмовилися від виконання своїх обов'язків. І хоча останнім часом п'ятеро членів Академії пішли у відставку, вони залишилися в раді, оскільки призначені в Академію довічно.

      Протестуючі в Стокгольмському «Сторторете» демонструють підтримку колишнього секретаря шведської академії Сари Даніус. Шведскій король, однак, сказав, що змінить правила для ради премії з 18 членами, щоб дозволити людям повністю залишати Академію. Коли нинішнього тимчасового керівника Андерса Олссона попросили дати коментар в середу, він сказав Radio Sweden: «Ми повернемося до цього питання пізніше. Ми зараз працюємо над цим».

      Нинішній скандал і відставки пов'язані з обвинуваченням чоловіка поетеси і академіка Катаріни Фростенсон Жана-Клода Арно в тому, що він неодноразово розголошував імена майбутніх лауреатів Нобелівської премії з літератури до офіційного повідомлення, а також з розслідуванням про сексуальні домагання.

      Академія заявила, що зловживання було «не загальновідомим» і висловила жаль з приводу цих подій. Багато хто, в тому числі журналісти, письменники та інші діячі мистецтва, вважають, що скандал заплямував репутацію Академії і самої Нобелівської премії. Минулого тижня тисячі людей зібралися за межами Шведської академії в Стокгольмі, закликаючи всіх її членів піти у відставку.

      Нобелівську премію з літератури присуджували 110 раз 114 лауреатам в період з 1901 по 2017 рік. У 1914, 1918 року, 1935 і з 1940 по 1943 рік не було присуджено жодної нагороди.

 

Читайте нас також на FacebookInstagramTwitter та у TelegramДивіться на YouTube.


Каталог