Чому мама забороняла Агаті Крісті читати?
11.12.2018

     Як вам таке? Надихнувшись новомодною методикою виховання, мама заборонила юній Агаті Міллер (дівоче прізвище Агати Крісті) вчитися читати. Але дівчинка, звичайно, не послухалася.

      Свою заборону улюблена мама підхопила на хвилі нового віяння - в ті роки з'явилася точка зору, що раннє читання некорисно для очей дитини. Та й для голови шкідливо.

      Тому дітям місіс Міллер треба було навчитися читати тільки після восьми років. Правда, у Агати з цього приводу була власна думка.

      У автобіографії письменниця розповідає, що кожного разу, коли їй подобалася прочитана на ніч казка, вона просила потримати в руках книгу. Вона просто розглядала сторінки і поступово почала розбирати сенс слів, які були на них надруковані. Механізм цього чуда Агата не зрозуміла ні в дитинстві, ні потім. Під час прогулянок дівчинка питала у няні, що означають слова на вивісках і афішах. І ось настав день, коли п'ятирічна Агата абсолютно вільно читала няні вголос книгу під назвою «Ангел любові».

      На наступний день няня підійшла до матері і вибачившись піднесла їй погану новину: «Боюся, мем, Агата навчилася читати», - сказала вона. Мама, звичайно, засмутилася, але зробленого не повернеш.

      А для майбутньої Королеви Детективу з тих пір найбажанішим подарунком на Різдво чи день народження стала нова книга.

 

Читайте нас на FacebookInstagramTwitterTelegram

Дивіться на YouTube.


Каталог