Оксфордський словник обрав слово року
26.12.2017

       Оксфордський словник англійської мови назвав словом року вираз "youthquake", що в перекладі на українскьку означає "молодіжний бунт". Про це повідомляється на офіційному сайті словника. Цей термін означає культурні, політичні або соціальні зміни, викликані впливом молодого покоління.

      Відзначається, що "youthquake" було вибрано словом року тому, що в 2017-му його використовували в п'ять разів частіше в порівнянні з 2016-м. Особливо часто слово "youthquake" вживалося в дні дострокових загальних виборів у Великобританії, за підсумками яких Консервативна партія втратила правлячу більшість в палаті громад.

      Другий і найбільший сплеск використання слова "youthquake" стався у вересні. Його часто використовували політики в Новій Зеландії, де в цей час проходили парламентські вибори.

      Слово "youthquake" увійшло в побут у 1965 році, після того як головний редактор американського журналу Vogue Діана Вріланд використовувала його в статті. Воно утворене з слів "youth", що позначає молодість, і "earthquake" - землетрус.

 

      Також на звання слова року претендували:

"Antifa" (антифашистський рух).
"Broflake" (консерватор, який ображає сучасні погляди на життя).
"Gorpcore" (стиль, що включає в себе спецодяг для активного відпочинку).
"Kompromat".
"Newsjacking" (ситуативний маркетинг).
"White fragility" (дискомфорт, що відчу3ває біла людина при зіткненні з новинами про соціальну нерівність).
"Milkshake Duck" (феномен, коли поважна людина втрачає свої привілеї через негативну ситуацію, пережиту в минулому).

 

      Деякі слова, такі як "компромат", наприклад, є іноземними запозиченнями, які раптово стали частиною англійської лексики, завдяки деяким супутнім подіям. Всі слова, в тій чи іншій мірі, відображають певні мовні тенденції.

      За правилами редакції Оксфордського словника, потрапити в словник можуть тільки ті слова, які активно використовуються не менше десяти років. У 2016 році словом року визнали "post-truth" («постправда»).

 

       Акція "Слово року" проходить у багатьох виданнях нарівні з Оксфордським словником. Наприклад "Merriam-Webster" вибрав слово "феменізм", а "Dictionary.com" - "співучасник".


Каталог