Нейромережа навчилися судити про книгу за її обкладинкою
13.09.2018

      Японські науковці з Університету Кюсю створили нейромережу, що визначає жанр книги за її обкладинкою.

      Дослідники створили чотиришарову конвертовану нейромережу (CNN). Для навчання нейромережі учені завантажили в неї 137788 унікальних обкладинок книг з Amazon, класифікованих по 20 різних жанрах. Для кожної книги автори дослідження вказали тільки один жанр - який зазначено на сайті першим.

      В ході випробувань алгоритм навчився правильно визначати жанр у 21,9% випадків. «Це показує, що класифікація книг на основі дизайну обкладинки можлива, хоча це і дуже складна задача», - говорять автори.

      Деякі жанри виявилися легшими для розпізнавання, ніж інші. Наприклад, нейромережа порівняно легко легко розпізнає книги з туризму та комп'ютерних технологій, тому що дизайнери використовують типові зображення для книг цих жанрів. Так само легко програма розпізнає кухонну книгу, якщо на обкладинці знаходиться зображення їжі, проте стикається з труднощами, якщо замість цього на обкладинці знаходиться, наприклад, портрет шеф-кухаря.

      Біографії та мемуари алгоритм часто відносять до суміжного жанру історичної літератури, путає дитячі книжки з коміксами та графічними романами, і майже не відрізняє медичну від іншої наукової літератури.

      Дослідження має недолік: вчені не порівняли результати роботи машини з результатами людини. Зокрема, було б корисно знати, наскільки точно можуть визначити жанр книги за обкладинкою користувачі платформи Amazon.

 

Читайте нас на FacebookInstagramTwitter та у Telegram

Дивіться на YouTube.


Каталог