На супутнику Плутона з'явилися кратери казкових персонажів
16.04.2018

Всього позначено 12 геолокацій, серед яких Немо, Дороті і Садко.

На Хароні, найбільшому супутнику Плутона, з'явилися перші назви кратерів і інших географічних об'єктів небесного тіла. Всього позначено 12 геолокацій. Про це повідомляє Міжнародний астрономічний союз.

Карта супутника була складена за даними зонда New Horizon, який в 2015 році пролетів всього в 12,5 тисячах кілометрів від карликової планети.

Підбирати підходящі назви вченим Алану Стерну і Марку Шуолтеру допомагали учасники публічної кампанії Our Pluto, які запропонували тисячі своїх варіантів. Після попередньої обробки даних в списку опинилося 12 назв. Саме вони і були схвалені Міжнародним астрономічним союзом. Назвами стали імена письменників-фантастів і літературні герої.

Наприклад, кратер Садко названий на честь героя російських билин, а кратер Насреддіна - на честь казкового філософа Ходжі Насреддіна з Середньої Азії. Кратер Немо назвали на честь капітана підводного човна «Наутілус» з романів Жуля Верна. Кратер Пиркса - на честь космонавта, головного героя серії оповідань Станіслава Лема. Кратер Реваті - на честь героїні індійського епосу «Махабхарата».

Власні гори з'явилися у письменниці Октавії Батлер, кінорежисера Стенлі Кубрика і письменника-фантаста Артура Кларка, який написав знаменитий роман «Космічна одіссея: 2001».

Ущелина Калеуче названа по імені міфологічного корабля-примари, який мандрує по морях навколо острова Чилое біля берегів Чилі. Розколина Мапджет - на честь тури єгипетського бога Сонця Ра, на якій він кожен день подорожує через все небо.

З'явився на Хароні і кратер Дороті по імені головної героїні серії дитячих книг Френка Баума про країну Оз. Ущелина Арго названа в честь корабля героя грецьких міфів Ясона і його супутників, на якому вони подорожували за золотим руном.

 

Читайте нас також на FacebookInstagramTwitter, у Telegram

та на YouTube


Каталог