Найдовша за обсягом книга у світі
15.05.2018

      Найдовший з виданих літературних творів за всю історію публікацій - роман під назвою «Люди доброї волі». Його автор - французький письменник, автор поетичних і драматичних творів, вчений - Луї Анрі Фарігуль, що став відомим під псевдонімом Жюль Ромен.

      Роман «Люди доброї волі» видавався протягом 14 років, з 1932 по 1946 рік, у видання увійшли 27 томів. Згідно з підрахунками, обсяг цього епічного твору склав трохи менше п'яти тисяч сторінок, а число слів в ньому перевищило два мільйони. До цієї чималої цифрі можна додати іменний покажчик і зміст, що займають разом ще 150 сторінок. Отже, кількість слів у романі приблизно в 2,5 рази більше, ніж в Біблії.

Зміст найдовшого роману

      Жюль Ромен, який був прихильником «правих» політичних ідей, в своєму творі спробував дати докладний опис, оцінку і пояснення сучасних йому подій, що відбувалися у Франції першої третини ХХ століття (дія роману охоплює період з 1908 по 1933 роки) з точки зору своїх переконань.

      Така непроста задача була вирішена за допомогою введення в текст величезної кількості персонажів, загальним числом понад чотири сотні, причому реально існуючі особистості в ньому є сусідами з вигаданими. Зібравши в одній книзі типових представників різних верств суспільства і професій, автор проводить їх через перипетії непростого часу і спостерігає за тим, як змінюється їхнє життя.

      Крім величезного обсягу і кількості дійових осіб, відмінною рисою роману є відсутність чіткої сюжетної лінії. Кожен персонаж діє в життєвих обставинах по-своєму, їх історії перетинаються лише в рідкісних випадках. Безсюжетність роману виникла не випадково. Ромен використовував її як новий художній прийом, вже в передмові до книги критикуючи такі твори, як «Ролан» і «Пруст» свого співвітчизника Бальзака та інші книги, що розкривають ідею через призму окремого персонажа.

Критика про роман «Люди доброї волі»

      На думку автора, твір повинен був відобразити історію і настроъ європейського суспільства, проте роман був негативно оцінений критиками, а Ромена звинувачували в перекручуванні фактів. Це можна пояснити тим, що праві переконання після закінчення Другої Світової війни були повністю дискредитовані, відповідно, подібний погляд на події часів, описаних у романі, не міг знайти підтримки і в літературному співтоваристві. Однак, «Люди доброї волі» - роман, що дає хоч і тенденційну, але досить докладну картину життя цілого покоління, тому прочитати його варто тим, хто цікавиться історією, соціологією та філософією.

 

Читайте нас також на FacebookInstagramTwitter та у Telegram

Дивіться на YouTube.


Каталог