Журі британської гумористичної премії не знайшло смішних книг
22.05.2018

 

      Кумедна історія трапилася в цьому році з врученням британської літературної премії Bollinger Everyman Wodehouse Prize, якою нагороджуються видатні твори гумористичного жанру, пише газета The Guardian.

      Журі відмовилося вручати премію, тому що жодне з шістдесяти творів, надісланих для участі в конкурсі, не змогло викликати «одностайний сміх». Рішення стало безпрецедентним і вкрай сумною подією, так як літературна премія, названа на честь блискучого дотепника сера Пелама Гренвілла Вудхауса (1881-1975), на території Сполученого Королівства є єдиною в своєму роді.

      Відповідати високим вимогам, що пред'являються до претендентів, дійсно аж ніяк не просто - твори мають бути проникнуті «вудхаусівским почуттям гумору», яке зробило автора новел про Дживса і Вустера, містера Муллинера, Псмита і інших улюбленцем мільйонів читачів.

      Організатори премії, заснованої в 2000 році, вперше зіткнулися з проблемою, що ставить під загрозу важливий елемент британської культури. Правда, на ділі виявилося, що надіслані твори, хоча і не викликали «одностайного тривалого сміху», як висловився член журі Девід Кемпбелл, сприяли хоча б появі «кривої посмішки» на обличчях суддів.

      Глава видавництва Everyman's Library заявив, що в силу обставин, що склалися грошова сума, яку організатори витратять на приз в наступному році, буде вище. Особливо слід відзначити те, чим саме нагороджують переможців. Мабуть, ініціали Вудхауса (PG) підказали засновникам цікаву ідею - переможцям дарують шампанське і свиню рідкісної породи.

Говард Якобсон

      Вищесказане змушує припустити, що щасливий володар премії в 2019-му отримає в подарунок не тільки шестилітрову пляшку шампанського, але і особливо угодовану свиню. Вручається цей незвичайний приз на літературному фестивалі в валлійському містечку Хей-он-Уай.

      Журі не розголошує імена авторів і назви надісланих в цьому році праць. За майже два десятиліття серед її власників були: Джонатан Коу, Джаспер Ффорде, Іен Мак'юен, Террі Пратчетт, Пол Мюррей, Хелен Філдінг, Едвард Сент-Обін і інші.

      Список номінантів не менш значний, в ньому фігурують: Пол Бітті, Ірвін Уелш, Ханіф Курейши, Себастьян Фолкс, Сью Таунсенд, Девід Ніколлс, Саша Станишич, Террі Іглтон і Алан Беннетт.

 

Читайте нас також на FacebookInstagramTwitter та у Telegram

Дивіться на YouTube.


Каталог