Інтерв'ю з найпопулярнішим українським буктюбером Анною Лисенко!
16.12.2017

 

     Анна Лисенко - поетеса та письменниця з Тернополя, яка уже більше року знімає відеоогляди про усе найцікавіше зі світу книг. Ще до запуску свого каналу вона вела текстовий блог про книжки, та потім зрозуміла, що знімати відео їй цікавіше на AnnikaBlog. Зараз на її каналі уже близько 3000 підписників,  і це найпопулярніший український буктюб-канал! У інтерв'ю Анна поділилася з нами власними думками про особливості розвитку цього досить нового напрямку в Україні та розповіла про плани на майбутнє.

  Анно, Ви – одна із найпопулярніших буктюберів в Україні. Ваш канал на Youtube налічує близько 3000 підписників. Розкажіть, звідки виникла ідея розповідати про книги? І наскільки таке явище як відеоблоги популярні в Україні?

 - Я розповідала про книги в своєму блозі. Але тексти-рецензії я писала довго, бо хотіла причесати текст, декількома словами охопити і сюжет, і захват від книги. Це складно і довго. Тому я вирішила, що буде простіше сісти і записати думки на камеру. Так би мовити, цим розбавляти текстовий контент. По-перше, як же помилялась! Знімати відео набагато довше і складніше. А по-друге, текстовий блог одразу віджив своє, тепер я про книги розповідаю лише на каналі та в інстаграмі. Коли я починала, було до п’яти таких відеоблогерів. Тепер ж нас близько тридцяти. Як на мене, це свідчить про популярність таких каналів загалом.

 

 

  Наскільки взагалі потрібні українському книжковому простору відеоблоги про книги в контексті того, що все більше людей читає електронні книги та пізнає більшу частину інформації саме через інтернет? Як Ви оцінюєте розвиток цього напряму в Україні?

  - Відеоблог – це зручно для читача. Ввімкнув собі на фон, поки займаєшся своїми справами, і уже знаєш, що почитати. А ще - найпопулярніше відео на моєму каналі про «Місто» Підмогильного. Воно, до речі, є в шкільній програмі. Підозрюю, що школярі, замість того, щоб читати книгу, просто дивляться огляд. Тому так, відеоблог має всі шанси для розвитку. Ну і, крім того, це ще один спосіб популяризації читання та української книги. Мені самій легше подивитись про книгу на ютубі, ніж шукати якісь спеціалізовані сайти чи вивчати асортимент книгарень. 

 

 

 

  Чи слідкуєте за каналами інших буктюберів, можливо навіть не українських? Кого могли б виділити?

 - Слідкую переважно за українськими. За всіма українськими буктюберами. Щодо іноземних, то є декілька, на яких я підписана. Але я не дивлюсь усі їхні ролики, швидше просто моніторю, що цікавого вони роблять. І деякі ідеї інтерпретую для свого каналу.

 

 

 

  Дуже цікаво, як Ви відбираєте книгу для власних оглядів. Це обов’язково має бути улюблена книга чи новинка? Можливо є якісь критерії відбору, чи все відбувається спонтанно?

  - Зараз моє читання – планований процес. Є книги, які я читаю для Якабу (рубрика made in Ukraine). Є новинки, які теж я запланувала прочитати. Між ними, звісно, є і ті, які я давно мріяла прочитати.

 

 

 Усі книги по-своєму особливі. Можливо, у Вас є улюблений сюжет, книга, про яку б Ви могли розповідати і розповідати?

  - Улюблених сюжетів чи книжок так багато, що короткий список я точно не виділю. Я загалом люблю говорити про книги. 

 

 

  Коли переглядав відео, де Ви розповідаєте про плюси діяльності буктюбера, дуже запам’ятався момент, що коли Ви почали працювати над відео, то отримали багато нових знань, але передусім не через книги, а через отримання нових навиків (технічної сторони зйомок, роботи в Інстаграм, написання сценаріїв). Це дуже імпонує. А який плюс особисто для Вас є найвагомішим? Що найбільше мотивує та надихає в такій діяльності?

   - Найбільшим плюсом для мене є – можливість читати більше книг. Раніше, коли книги не були в полі моєї діяльності, то я читала менше. Тепер ж мене мотивує думка про те, що мені ж ще знімати огляд, розповідати про цю книгу. Це дуже надихає читати більше.

 

 

 

   У Вас більше 60 відео на Youtube. Якщо не секрет, що в планах на майбутнє? Можливо, новий формат, збільшення кількості відеооглядів?

   - Я планую в грудні знімати ролики кожен день. Буде дуже складно, але давно вже виношувала цю ідею – час її втілити. Якихось глобальних планів на блог поки немає.

 

 

 

  У Вас дуже багато відеооглядів. Чи залишається час на щось інше, окрім читання та створення відеооглядів?

   Звісно! Я працюю на повному графіку, ще пишу і намаюсь жити повноцінним життям. Деколи, зізнаюсь, часу на все бракує. Але я намагаюсь все суміщати.

 

 

 

   На початку кожного відео, Ви кажете, що багато читаєте. Скільки, якщо не секрет, Ви вже прочитали книг? Які книги є найулюбленішими? 

   - Загальну кількість я назвати не зможу. Але минулого року я прочитала 159 книг, цього року поки тільки 86. 

 

 

   І наостанок, що б Ви хотіли побажати читачам Книгарні «ТУТ»?

   - Як завжди, гарного тижня, тільки хороших книг на полиці. До зустрічі.

 

Ще більше надихаючих та цікавих оглядів книг на AnnikaBlog.

 

Фото : annika_ly

Інтерв'ю підготували Крижанівський Роман та Розумик Леся


Каталог