199 років з дня народження Енн Бронте
17.01.2019

      Анна Бронте була молодшою ​​дочкою бідного священика ірландського походження Патріка Бронте і його дружини Марії Бренуел. Мати померла, коли Анна не досягла й двох років. Більшу частину свого життя Анна провела у селі Гаворт (Західний Йоркшир). Провчившись два роки в школі Роу Хед, вона почала працювати гувернанткою і стала єдиною з сестер Бронте, яка домоглася успіху в цій справі: незважаючи на невдачу при першому працевлаштуванні в сім'ї Інгем, надалі дівчина протягом п'яти років навчала і виховувала дітей сімейства Робінсон.

      По завершенні цього періоду молодша Бронте, як і її сестри, починає літературну кар'єру. У 1846 році вийшов спільний збірник віршів Шарлотти, Емілі і Анни, наступного року — роман Анни «Агнес Грей», заснований на її досвіді роботи гувернанткою. Успіх прийшов до письменниці з іншим романом — «Незнайомка з Вілдфел-Холу». Книга, опублікована в 1848 році, критикувала становище жінки в сім'ї, кидаючи виклик моральним засадам вікторіанської Англії. «Незнайомка з Вілдфел-Холу» вважається одним з перших феміністських романів. Через рік після видання книги 29-річна Анна Бронте померла від туберкульозу.

      Порівняно з популярністю старших сестер — Шарлотти, автора чотирьох романів (включаючи «Джейн Ейр»), і Емілі, яка написала «Буремний перевал», літературна слава Анни Бронте невелика. Основною причиною цього прийнято вважати те, що після смерті молодшої сестри Шарлотта заборонила до подальшої публікації «Незнайомка з Вілдфел-Холу» — твір, що викликав широкий резонанс у суспільстві. Обидві книги Анни, яким притаманні реалізм і іронія, докорінно відрізняються від романтичних творів її сестер — але так само, як романи Шарлотти та Емілі, стали класикою англійської літератури.

 

Читайте нас на FacebookInstagramTwitterTelegram

Дивіться на YouTube.


Каталог