Чому хилить на сон під час читання? Вчені все пояснили
10.05.2018

      Кожному траплялося засинати над книгою - і не обов'язково вона була нудною. Xому так відбувається і як боротися із сонливістю? Пояснює доктор Християн Джарретт з Британського психологічного товариства.

      Зазвичай ми читаємо в зручному положенні - сидячи або лежачи - в тихому місці, часто в кінці дня або після енергійних занять. Все це сприяє стану розслаблення і сонливості. Крім того, текст відволікає нас від зовнішнього світу і його турбот, допомагає відключитися від проблем і заспокоїтися. Часто він до того ж будить фантазію, що також затягує в сни.

      Якщо вам просто необхідно закінчити читання книги або ви хочете довше читати не засинаючи, вам знадобляться наступні 8 прийомів:

1. Знайдіть для читання комфортне, але не дуже зручне місце. Замість читання в ліжку пересядьте в крісло. Засинаєте і там - сядьте на стілець.

2. Збільште освітленість в кімнаті, де читаєте.

3. Провітріть кімнату, в ній повинно бути злегка прохолодно. У теплі ви швидше заснете.

4. Якщо вам дійсно необхідно дочитати книгу, спробуйте збадьоритися, перш ніж приступати до читання. Зробіть розминку, випийте кави, прийміть прохолодний душ.

5. Робіть перерви, читайте «порціями». Не читайте більше години поспіль. Встаньте і пройдіться, щоб розігнати кров і розім'ятися.

6. Тримайте поблизу стакан води, соку або чашку чаю.

7. Читайте активно - підкреслюйте цитати, робіть виписки і замітки. Навіть просте виділення цитат в електронній книзі допоможе вам довше зберігати концентрацію. Якщо тіло виконує дії (ви приклеюєте стікери на сторінки, тримайте олівець, записуєте свої думки), то і мозок стає більш активним.

8. Змініть час читання. Якщо ви весь час беретеся за книгу ввечері перед сном, у вас виробляється умовний рефлекс, що зв'язує читання і сон. Спробуйте читати вдень.

 

Читайте нас також на FacebookInstagramTwitter та у Telegram

Дивіться на YouTube.


Каталог