Чому Google присвятив дудл братам Стругацьким?
23.07.2019

 

  • «Країна багряних хмар» — пригодницький фантастичний роман радянських письменників Аркадія та Бориса Стругацьких. Написаний у 1952—1957 роках, став дебютним твором братів Стругацьких. Роман є першим у циклі про Світ Полудня.
  • У 1959 році роман отримав третю премію конкурсу найкращої книги про науку й техніку для школярів від Міністерства освіти РРФСР.
  • За легендою, ідея написати роман «Країна багряних хмар» виникла у братів Стругацьких, коли вони близько 1954 року посперечалися з друзями (або дружиною Аркадія Стругацького) про слабкість сучасної їм наукової фантастики. За свідченням Бориса Стругацького, перші ідеї повісті та назва з'явилися у Аркадія Стругацького ще в 1951 році.
  • За іншою версію, на написання роману братів Стругацьких надихнув фантастичний роман Володимира Владко "Аргонафти Всесвіту". Згідно з нею, прочитавши твір Володимира Владка у російському перекладі, брати розкритикували роман. Але у відповідь 1957 року Стругацькі створили власний варіант експедиції на Венеру — повість «Країна багряних хмар».
  • «Країна багряних хмар» був першим твором братів Стругацьких, написаним у співавторстві. Перші дві частини були написані Аркадієм Натановичем, а третя — Борисом Натановичем. В подальшому письменники відмовилися від такої методики і писали свої твори в тіснішій співпраці.

 

Фото: 1949 р.

 

  • Автори в 1960 році адаптували роман для зйомок фільму, який лишився нереалізованим. Коли справа пішла до підготовки зйомок, режисер Павло Клушанцев саме займався "Планетою Бур" — іншою науково-фантастичною стрічкою про Венеру. 
  • У 1961 роман вперше було перекладено іноземною мовою — німецькою.
  • У процесі підготовки роману до видання було внесено в текст кілька змін через цензуру. Зокрема, були змінені імена та прізвища всіх головних героїв, що збігалися з іменами політичних діячів Радянського Союзу, змінені їхні національності. Головний герой Биков з капітана бронетанкових військ перетворився на інженера і водія, оскільки цензори не дозволили, щоб космонавти були військовиками. У 1998 році за збереженими чернетками було відновлено початковий варіант роману.
  • По завершенню «Країни багряних хмар» у 1957-му Аркадій Стругацький прочитав «Астронавтів» Станіслава Лема, відзначивши чимало паралелей між його твором і своїм з братом. Проте Стругацькі запропонували нетрадиційне трактування: у «Країні багряних хмар» Венера  — негостинна планета, практично непридатна для колонізації.
  • Письменники зазначали, що вважають "Країну багряних хмар" найчлабшою своєю книгою.

 

Читати книги братів Стругацьких

 

Читайте також:

 

Звільніть свою креативність - розкажіть всім свої історії!

Найгарячіші новинки червня

 

 

Читайте нас на FacebookInstagramTwitter, Telegram

Дивіться на YouTube.


Каталог