Чому «Друга стать» актуальна зараз?
25.05.2019

 

Останні кілька років з'являється багато книг про фемінізм: "Феміністки не носять рожевого та інші вигадки" Скарлетт Кертіс (найновіша), "Чому не варто боятися фемінізму"  Тамари Марценюк, "Люба Іджевале, або Феменістичний маніфест у п'ятнадцятьох пропозиціях" Чимаманди Нґозі Адічі тощо. Тому хочемо поговорити про книгу, яка вважається основою цих праць.

 

Чому «Друга стать» актуальна зараз?


У 1793 році на гільйотині була страчена Олімпія де Гуж, автор «Декларації прав жінки і громадянки». До Першої світової війни понад 1000 суфражисток, які боролися за жіноче виборче право, а також рівну з чоловіками оплату праці, перебували у в'язницях. У 1960-х роках в США деякі вищі навчальні заклади не приймали жінок. У 1971 році у Франції 343 відомі жінки підписали Маніфест, складений Сімоною де Бовуар, який вимагав визнати право жінки на аборт. Щорічно в країні через наслідки підпільних операцій вмирало близько 5000 жінок. У Португалії жінки отримали право голосу на виборах в 1974 році. У 2016 році голлівудські актриси-зірки зробили заяви, що в оплаті навіть їх праці існує гендерна нерівність.

Саме тому, що сотні тисяч жінок в наші дні продовжують підкорятися деспотизму застарілого патріархального суспільства, яке заганяє в рамки, обмежує свободу самовираження і розвитку, «Друга стать» Сімони де Бовуар повинен бути мастрідом, основою, яка допоможе зрозуміти, що відбуваються в світі та відповісти на питання, чому фемінізм знову на перших шпальтах.

 

«Друга стать» - Біблія фемінізму


Ще в студентські роки де Бовуар знала, що стане письменницею. Інтелектуалка з блискучою освітою і колом спілкування, в яке входили прогресивні уми свого часу, Симона стала причетною до розробки доктрини гуманістичного екзистенціалізму і неофемінізму. Свобода волі, свобода вибору, самореалізація особистості та її справжнього існування - категорії, з якими працювали Сартр і Бовуар.

Зіставляючи свою діяльність і відносини, Симона усвідомила всю жахливу несправедливість жіночої долі, яка навіть в новому XX столітті змін і переломів, як і раніше, не йшла далі дітей, кухні і церкви. За два роки де Бовуар написала працю «Друга стать» в двох томах, який до сьогодні вважається найбільш ґрунтовним і глибоким історико-філософським дослідженням про становище жінки з найдавніших часів і до середини XX століття (книга вийшла в 1949 році).

Її революційність полягала в твердженні, що жінка і чоловік однаково вільні індивідуальності, яких відрізняє лише фізіологія, але і вона не впливає на універсальне поняття свободи. Знаменитою фразою з книги «жінкою не народжуються, жінкою стають» де Бовуар хотіла підкреслити, що приналежність до певної статі з чіткою поведінковою і соціальною моделлю не дає жінці відбутися як людині. «Друга стать» стане справжнім бестселером у Франції і США. Ця книга надихне ціле покоління жінок на боротьбу за демократичні цінності свободи, рівності і братерства.

 

 

Хто така Симона де Бовуар?


«Вона думає як людина», - говорив батько Сімони де Бовуар, заохочуючи інтелектуальні успіхи доньки. Видатна письменниця, філософ, громадський діяч Симона де Бовуар була представницею старовинного аристократичного роду, її батько працював секретарем-юристом, але, за деякими відомостями, колись мріяв стати актором, мати ж, ревна католичка і дочка банкіра, думала про те, як виростити з двох своїх дочок добропорядних дружин. У 1917 році банк діда став банкрутом, що повело за собою розорення і сім'ї де Бовуар. Навчання в монастирській школі, нові життєві реалії спричинили кардинальні зміни особистості юної Сімони. Щиро переконана у своїй особливій ролі, дівчина раптом усвідомлює, не без своєчасної допомоги батьків, що її розум і хорошу освіту, а не молитви та ще за відсутності приданого, зможуть допомогти родині позбутися постійної потреби.

Після закінчення школи Симона де Бовуар з властивим її палкому характеру завзяттям почала підкорювати наукові висоти. Вивчала математику в Католицькому інституті Парижа, мову та літературу в інституті Сент-Марі-де-Нейї, в Паризькому університеті - латинь, математику і літературу, отримала ступінь бакалавра філософії в Сорбонні, ставши дев'ятою жінкою, яка закінчила легендарний університет. На факультеті мистецтв Паризького університету познайомилася з Жан-Полем Сартром, одним з найвидатніших мислителів XX століття і супутником всього її життя.

 

Джерело: thedevochki.com

 

Читайте також :10 неймовірних речей, які стануться з вами, якщо почнете більше читати 

7 інтерв'ю від Книгарні "ТУТ", які надихають

 

Читайте нас на FacebookInstagramTwitter, Telegram

Дивіться на YouTube.


Каталог