Книжковий Арсенал-2018
04.06.2018

      Завершився Книжковий Арсенал-2018. Час підводити підсумки та ділитися враженнями. Близько 200 українських письменників і 100 гостей з 31 країн світу відвідали подію. Цьогоріч головною темою став «Проект майбутнього».

«Майбутнього ще не існує, є лише наші прогнози й уявні проекти. Майбутнє вабить своєю невідомістю й водночас ніяк не надається до пізнання: ми зазвичай надто пізно розуміємо, що певна тенденція стає визначальною ознакою часу і що завтра саме її координатами описуватимуть нинішню реальність. Майбутнє — це вічна надія, ми шукаємо в ній розради від травм і страждань. Але це також і жага нових викликів».

Віра Балдинюк, кураторка фокус-теми фестивалю

      Як завжди, програма фестивалю складалася із різноманітних дискусій, зустрічей, читань, презентацій. Серед запрошених закордонних гостей були присутні сучасний азербайджанський письменник та журналіст Ельчин Сафарлі, письменник  Луї Сандерс, експерт ЮНЕСКО і директор Паризького інституту практичної філософії Оскар Бреніф’є, президент Американської асоціації літературних перекладачів Арон Ажі, відома письменниця, сценаристка кінофільмів і документальних стрічок на італійському телебаченні Франческа Меландрі, есеїстка і журналістка Славенка Дракуліч, чию книгу «Вони б і мухи не скривдили» презентували цього річ.

Фото: Мистецький Арсенал

Фото: Мистецький Арсенал

Фото: Мистецький Арсенал

Фото: Мистецький Арсенал

Фото: Мистецький Арсенал

      В 2018 році вперше дитяча книжкова секція для зручності була виділена в окремому крилі. А програма, слоган якої звучить як «Далі буде!..» запрошувала до обговорень майбутнього дитячих книжок, впливу на них сучасних технологій, розвиток дитячих нон-фікшн та інтерактивних книг та багато іншого. Гостею дитячої програми стала Ева Суссо – письменниця та ілюстраторка зі Швеції, перу якої належать більше 30 дитячих та підліткових книг.

Фото: Мистецький Арсенал

      Крім того, презентувались різноманітні музичні програми, спеціальні тематичні майданчики, мистецькі проекти і виставки,  зокрема конкурс Найкращого книжкового дизайну.

      А для тих, хто придбав книги, всеукраїнська екопрограма «Разом за природу» презентувала акцію «Дерева за книги», за умовами котрої за кожну куплену книгу в Карпатах посадять дерево. Таким чином, на виході з Мистецького арсеналу із живих рослин спорудили фотозону, із вбудованим лічильником. Кожен бажаючий міг натиснути зелену кнопку стільки разів, скільки книг він придбав на Арсеналі. Після цього видавався сертифікат із зазначеною кількістю дерев, яку буде висаджено у Карпатах.

Фото: Разом за природу


Каталог