5 книг, написаних журналістами
06.06.2018

 

   Перша книга - це «Комунізм і дилеми національного визволення: Національний комунізм у Радянській Україні 1918–1933 рр.» Джеймса Мейса, презентація якої відбулася на "Книжковому Арсеналі". Журналіст та історик описав спробу реалізувати український національний проект у межах СРСР. У 1918–1933 роки політика українізації зумовила швидке зростання рівня  письменності, поширення української мови в містах, надзвичайне піднесення культури, а уряд УСРР мав широкі повноваження в галузі економіки.

  «Але так було недовго: всеохопна насильницька колективізація та штучний голод у регіонах, населених українцями, арешти, розстріли й цькування українських політиків та інтелігенції, стрімке повернення до російськоцентризму та поширення шовіністичних настроїв засвідчили: СРСР – та сама Російська імперія під новою назвою», – йдеться в анотації до книжки.

 

Букер назвав 5 кращих книг за 50 років

   У книзі літературної оглядачки "Української правди" та співзасновниці "Громадського Радіо" Ірини Славінської «Історій талановитих людей» можна знайти життєві та унікальні історії відомих українських письменників, музикантів, журналістів. 

  Сергій Лещенко розповів, як не боятися. Іван Леньо – про те, як він та інші музиканти колишнього складу «Гайдамаків» пережили розпад гурту, як знайшли в собі сили встати, щоб іти далі, створювати новий гурт, розвиватись і змінюватись. Наталка Сняданко, яка розповіла про те, як воно – бути жінкою в Україні. Мар’яна Садовська говорила про те, чи складно бути матір’ю, а також про те, якою ціною дається рішення бути собою та не розмінюватися на комерційне мистецтво. Ольга Герасим’юк розповіла про свою історію «Без табу», а також про досвід депутатства. Андрій Куликов – про конформізм і межі, які сам собі встановлюєш. Катерина Ботанова – про досвід менеджерки культури в українських умовах. Юрій Макаров – про те, як важливо вміти відмовлятися від того, що тобі «не по зубах»… щоб потім реалізувати мрію, але вчасно, коли цього вже стане сили та вміння. Юрій Андрухович розповів про армійський досвід, а також про те, як він працював над собою, будучи молодим письменником, який щойно почав виступати публічно. Лариса Денисенко дала декілька анекдотів про життя, смерть та інші неприємності. Ірена Карпа дуже відверто міркувала про материнство, творчість і свою нещодавню доволі серйозну хворобу та зцілення від неї.

 

 

  «Як музика стала вільною» — це приголомшлива історія про масове божевілля, музику, злочинність і великі гроші. Це опис життя провидців і аферистів, магнатів і технічно підкутих підлітків. Американський журналіст Стівен Вітт розповідає про найбільшого музичного пірата в історії, найпотужнішого керівника музичного бізнесу, революційний технологічний винахід і нелегальний веб-сайт, який учетверо перевершив обсяг музичного онлайн-магазину iTunes Music Store. Це книжка про унікальний історичний момент, коли звичайне життя назавжди поєдналося зі світом інтернету, а вся музика, записана на звуконосіях, раптом стала доступною та безкоштовною для всіх.

  Книга буде цікава усім, хто цікавиться цифровими технологіями, музикою, культурою та історією.

 

Джоан Ролінґ планує написати книгу для дітей

 

   Неможливо осмислити сучасну журналістику без знання історії, відступаючи від спадковості. А Чорновіл - це найкращий взірець журналістики цілої епохи, а його "Портрети двадцяти «злочинців»" - це найгучніша збірка інтерв'ю української журналістики. У документальному збірнику зібрані матеріали про першу хвилю арештів серед української інтелігенції 1965—1966: біографічні довідки про 20 політв'язнів цього «набору», їхні листи, звернення, літературні та художні твори. Крім того, автор включив до збірника списки в'язнів Дубравлагу (Мордовські табори) — учасників боротьби за незалежність України 1942—1954, а також українців, засуджених за релігійні переконання.

  Українською мовою книжка вперше вийшла 1967, в 1968 вийшло англійське видання, в 1974 — французьке. Збірка зробила відомими багатьох українських інакодумців. За цю книжку Чорновіл удостоєний міжнародної журналістської премії ім. Ніколаса Томаліна(Великобританія). 

 

 

 

   Прагнучи відродити мистецтво руху, з наукових лабораторій Гарварду автор вирушає в Північну Америку, до індіанського народу тараумара, представники якого без відпочинку долають навіть 80-кілометровий марафон. Захопливі пригоди, описані у книжці, надихнуть вас на власні спортивні рекорди й переконають, що можливості людини — безмежні. Книга  Крістофера Макдуґала "Народжені бігати. Рух до безмежних можливостей"американського письменника, журналіста, закордонного кореспондента Associated Press, автора статей у журналах Esquire, New York Times, Outside, New York та Men’s Health буде цікава усім, хто любить спорт і прагне вдосконалюватися.

 

 

Читайте також: 5 свіжих книжкових дизайнів від Книгарні "ТУТ"

 

Приєднуйтесь :)

Інстаграм Фейсбук  / Телеграм  Твіттер 

YouTube

 

 


Каталог