3 плюси повільного читання
27.02.2018

      Скільки книг зараз в вашому списку «планую прочитати»? Напевно, чимало. Хочеться прочитати їх якнайшвидше. Для цього треба подвоїти швидкість читання, а може навіть почати читати в десять разів швидше? Ні в якому разі. Ось три причини полюбити повільне читання.

      Професор Кембриджу Томас Ньюкирк, автор книги «Мистецтво повільного читання» (The Art of Slow Reading) запевняє, що швидкість - це не завжди добре. І пояснює, як читаючи менше, можна отримати від книги більше.

      1. Дайте мозку розібратися з новою інформацією.

      Мозок так влаштований, що йому потрібен час, щоб засвоїти нову ідею, запевняють психологи. Припустимо, ви відкрили книгу і в першій же главі наткнулися на дуже нову для себе ідею. Ви вигукнули: «ага!» І продовжили читання, перейшовши до другої глави. Але... поки ви гортає сторінки, ваш мозок залишився в першій, у тій новій серйозій думці, з якою він зіткнувся. І буде обмірковувати, поки вона як слід не вкладеться. Поки цього не відбудеться, все, що ви будете прочитувати очима, пройде повз мозок. Тому коли ви знаходите приголомшливо сильну книгу, краще розбити читання на глави і після кожної з них робити паузу і давати собі час на обдумування.

      2. Зніміть стрес.

      Читання - це не тільки спосіб отримувати інформацію, але ще і форма медитації. Книги не просто підкидають нові ідеї, вони пропонують пережити новий досвід, занурюючись в новий світ. Будять уяву. Коли ви приїжджаєте у відпустку, ви ж не прагнете закінчити її якомога швидше, а насолоджуєтеся кожним моментом? Так само і з книгою. Пам'ятайте: повільне читання, подібно медитації, знімає стрес.

      3. Поліпшити концентрацію.

      Перестрибуючи зі сторінки на сторінку, вихоплюючи ключові слова і скануючи сюжетну лінію, ми втрачаємо вміння концентруватися і отримуємо набагато менше задоволення від книги.

      «Але я не можу читати повільно!» - вигукнуть багато читачів. «Треба себе привчати!» - радить їм Томас Ньюкирк. Ось кілька прийомів, які допоможуть вам сповільнитися (і не засмучуйтеся, якщо це не вдасться відразу, адже мозку знадобиться час, щоб звикнути не поспішати):

  • Вимкніть комп'ютер і месенджери.
  • Перечитуйте окремі фрагменти тексту.
  • Звертайтеся до словників, щоб уточнити значення окремих слів і спеціальної лексики.
  • Звертайте увагу на мову твору, метафори, композицію.
  • Робіть паузи і обмірковуйте прочитане, зіставляти факти і робіть висновки.

      Ньюкирк не закликає повністю відмовитися від швидкочитання. Але з важливими книгами варто спробувати уповільнення: якщо зазвичай ви читаєте 30 сторінок на годину, спробуйте прочитати всього 10-15 за цей же час і відчуйте різницю.


Каталог