20 улюблених книг Габріеля Гарсії Маркеса
07.03.2018

      6 березня 1927 року в невеликому провінційному містечку недалеко від узбережжя Атлантичного океану і Колумбії в багатодітній родині телеграфіста народився хлопчик, якому судилося стати національним надбанням. Хлопчику дали ім'я Габріель Гарсіа Маркес і вчора виповнився 91 рік з дня його народження.
 
      Зі своєю майбутньою дружиною він познайомився на танцях, коли їй було всього 13 років, в той же вечір він пообіцяв одружитися на ній, коли вона виросте, а ще через 13 років вони одружилися і прожили разом все життя.
 
      У 1967 році вийшов у світ роман «Сто років самотності», який відразу після публікації був визнаний шедевром латиноамериканської прози XX століття, а сам автор відразу став найзнаменитішим колумбійським письменником. Але до цього було півтора роки роботи над ним і щоденна боротьба з безгрошів'ям. Коли ж Маркес закінчив своє епохальне творіння, Мерседес заклала фен і міксер, щоб добути грошей на пересилку твору видавцю.
 
      Для отримання Нобелівської премії, присудженої Маркесу в 1982 році, подружжя разом вирушило в Стокгольм. Мерседес була поруч на всіх заходах. В останні два роки свого життя Маркес страждав від хвороби Альцгеймера і часто не впізнавав нікого зі своїх близьких, крім Мерседес.
 
      Коли письменник помер в квітні 2014 року, президент Колумбії Хуан Мануель Сантос Кальдерон оголосив три дні національної жалоби, назвавши Нобелівського лауреата «найулюбленішим і найбільш шанованим співвітчизником всіх часів».
 
В автобіографічній книзі «Жити, щоб розповідати про життя» Маркес розповів про книги, які залишили слід в його душі.
 
20 улюблених книг Габріеля Гарсії Маркеса:
1. «Чарівна гора» Томас Манн
2. «Улісс» Джеймс Джойс
3. «Людина в залізній масці» Олександр Дюма
4. «Шум і лють» Вільям Фолкнер
5. «Цар Едіп» Софокл
6. «Хатина дядька Тома» Гаррієт Бічер-Стоу
7. «Мобі Дік» Герман Мелвілл
8. «Тисяча і одна ніч»
9. «Перетворення» Франц Кафка
10. «Алеф» та інші твори Хорхе Луїса Борхеса
11. «Збірник розповідей» Ернеста Хемінгуея
12. «Контрапункт» Олдос Хакслі
13. «Про мишей і людей» Джон Стейнбек
14. «Грона гніву» Джон Стейнбек
15. «Тютюнова дорога» Ерскін Колдуелл
16. «Розповіді» Кетрін Менсфілд
17. «Манхеттен» Джон Дос Пассос
18. «Портрет Дженні» Роберт Натан
19. «Орландо» Вірджинія Вулф
20. «Місіс Деллоуей» Вірджинія Вулф


Каталог