10 цікавих фактів про бібліотеки світу!
30.09.2023

1.У США, штат Канзас, є бібліотека, яка має вигляд величезної книжкової полиці.
2. Невелика бібліотека є навіть на борту Міжнародної Космічної Станції. Це єдина на поточний момент бібліотека в космосі. Книг в ній близько ста штук.
3. Система класифікації книг за жанрами вперше з'явилася в Стародавньому Китаї.
4. У Нью-Йорку функціонують безкоштовні публічні міні-бібліотека, такі собі будки для одного читача з книгами всередині. Скористатися ними може будь-хто.
5. Національна бібліотека Франції була заснована близько 7 століть назад. З тих пір вона кілька разів переїжджала, але вона працює до цих пір.
6. Перша пересувна бібліотека, відповідно до британського щомісячника The British Workman, з'явилася 1857 року. У цей час вона їздила по колу з восьми сіл у Камбрії. Вікторіанський купець та філантроп Джордж Мур створив проект з метою «поширити добру літературу серед сільського населення». Бібліотека Уоррінгтона, створена в 1858 році, стала ще однією ранньою британською пересувною бібліотекою.
7. У Сінгапурській публічній бібліотеці є багато-багато окремих читальних залів, щоб відвідувачі не чули один одного.
8. У знаменитому Єльському університеті є бібліотека без вікон. Але світла там і без них вистачає, оскільки зовнішня її стіна виконана з дорогого мармуру, який частково пропускає сонячне світло.
9. Всього в бібліотеках світу зберігається близько 130 млн унікальних видань.
10. Найбільш давня бібліотека, створена шумерської цивілізацією, існувала в середині 2 тисячоліття до нашої ери.


Каталог