Як художня література розвиває розумові здібності?
09.02.2021

 

  • Читання, а особливо читання книжок - це побудова певних нейронних зв'язків, розвиток певних алгоритмів, дуже важливих для життя. Тому  читання - це різновид побудови мислення і гімнастика розуму. Його відсутність робить людський розум слабшим, менш підготованим до викликів.

 

  • При переході від читання для задоволення до критичного читання, в мозку людини відбувається різка зміна видів нервової діяльності і характеру кровопостачання. В залежності від способу прочитання книги людський організм включає різні механізми, які дозволяють тренувати пізнавальні здібності мозку.

 

  • При читанні включається ефект «занурення» в книгу, коли людина подумки уявляє себе на місці героя, а в мозку починають працювати ті зони, які зазвичай не задіяні. Цікаво, що цей ефект не виникає при перегляді фільмів або в процесі комп’ютерної гри.

 

  • Найбільше розвиває уяву та мислення фантастична література. Професор космології та астофізики Кембріджа Мартін Ріс стверджує, що постійно радить своїм студентам читати фантастику, а не другорядну наукову літературу. На його думку, це цікавіше, а ймовірність помилки в прогнозах приблизно однакова.

 

  • Читання складної літератури, в тому числі, поезії, вимагає гостроти розумового сприйняття, щоб помічати множинні сенси та значення у творі. А це, в свою чергу, допомагає приймати більш гнучкі та правильні рішення у житті.

 

  • Читання поезії підвищує активність в деяких ділянках лобної кори, а також в скроневій ділянці мозку (біля вух). Ці ділянки відповідають за мову, пам’ять, емоції та інші функції.

 

  • Тільки зауважимо, що мова йде не про всі книги і лише про ті випадки, коли ми сприймаємо інформацію, подану у книгах, критично.

 

Джерело: uway.com.ua

 

Читайте також: Чому наше майбутнє залежить від читання?

Як книги допомагають нам комунікувати

 

Читайте нас на FacebookInstagramTwitter, Telegram

Дивіться на YouTube.

 

 


Каталог